Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesactivisten berecht

24-1-2020 Op 22 januari 2020 om 9 uur zijn vier Christenen voor de rechtbank in Cochem an der Mosel (D) gedaagd vanwege hun deelname aan een go-in op de vliegbasis Büchel op 15 juli 2018. Op deze vliegbasis liggen 20 Amerikaanse atoombommen die door Duitse Tornado's op hun doelen in en rond Europa afgeworpen moeten worden.

 

Het Duitse Openbaar Ministerie eist tegen elk van de vier 30 Tagessätze (30 dagen gevangenis of een boete van dertig dagen inkomen).

 

De go-in vond plaats met 14 anderen uit Duitsland, Nederland en de USA binnen de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (vredesnobelprijs 2017). De vier hopen dat hun getuigenis ertoe mag bijdragen dat de komst van nieuwe B61-12 wordt afgeblazen en de oude kernbommen niet alleen uit Büchel, maar ook uit Volkel (NL), Kleine Brogel (B), Aviano en Ghedi Torre (I) en Incirlik (Turkije) worden verwijderd.

 

30 seconden film van de go-in van een van de groepen op 15 juli 2018.

 

Bijzonderheden:

 

Sigrid Eckert-Hoßbach (1965) heeft MS en werd in haar rolstoel op de militaire vliegbasis aangehouden. Zij biedt met haar man Jürgen Hoßbach (1966) gastvrijheid aan jeugdigen in het kader van het Albert Schweitzer Kinderdorf.

 

Frits ter Kuile (1962) kwam tot op een Quick Reaction Alert Bunker (zie foto in de bijlage) alwaar hij met twee medeactivisten een Onze Vader bad. Hij maakt deel uit van het Jeannette Noëlhuis in Amsterdam waar gastvrijheid aan dakloze vluchtelingen en migranten wordt geboden.

 

Johanna Adickes (1942) is een gepensioneerde lerares, verdraagt onrecht en menselijk leed niet en is al vele jaren geëngageerd in de vredesbeweging en bij kerkasiel.

Bron: Jeannette Noëlhuis