Vredesduif met olijftak in snavel.

Dienstweigeraar gezocht

22-5-2015 In de jaren zestig en zeventig hebben honderden jongemannen een verzoek ingediend om erkend te worden als gewetensbezwaarde dienstweigeraar. Soms werd zo'n verzoek vergezeld van tekeningen of andere afbeeldingen. Saskia Janssen is op zoek naar de maker van vier etsen die haar vader gevonden heeft in het archief van het ministerie van Sociale Zaken. Alle hulp en tips zijn welkom.

 

 

Ets van onbekende dienstweigeraar

Saskia Janssen licht haar zoekvraag toe: 'Mijn vader was een deel van zijn werkzame leven archiefmedewerker op het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Hij heeft eind jaren zeventig, begin jaren 80 aan een archief gewerkt over tewerkgestelde erkende gewetensbezwaarden; mensen die militaire dienst weigerden en een alternatieve dienstplicht vervulden.

 

In een van de dossiers trof hij vier illustraties aan, die een gewetensbezwaarde aan zijn verzoek had toegevoegd om zijn gedachten over het militaire bedrijf weer te geven. Het zijn vier etsen in zwart-grijs-wit, die invalide soldaten voorstellen. Ze hebben een grimmige maar ook tragische uitstraling. Mijn vader vond ze mooi (en ik ook!), en omdat het papieren dossier toch niet bewaard zou blijven, heeft hij ze meegenomen. Ruim 30 jaar hebben ze ingelijst bij hem thuis aan de muur gehangen. Nu is hij dement en woont hij in een verpleeghuis. Bij het leegmaken van zijn oude huis heb ik het idee opgevat om de maker van die etsen te willen opsporen. Dat is niet zo makkelijk, want er staat geen naam of datum op. De maker zou nu tussen de 60 en 80 jaar oud kunnen zijn. Ik heb al verschillende pogingen gedaan via internet en via het radioprogramma Spoorloos. Mocht ik hem vinden, dan wil ik graag kennismaken en hem laten weten dat zijn oude werken nog steeds bestaan. Als hij ze terug zou willen hebben, is dat bespreekbaar.

 

De Wet Tewerkstelling Gewetensbezwaarden stamt uit 1962 meen ik, en de tijd dat mijn vader aan dat archief werkte was op zijn laatst 1980. ik denk dus dat de werken uit jaren 60 of 70 stammen. als de maker toen circa 20 jaar oud was, dan is hij nu tussen de 60 en 80 jaar.
Mogelijk is de maker verder gegaan in de kunst, maar misschien heeft hij ook nooit meer een ander werk gemaakt. Ik zou het geweldig vinden om meer te weten van die mooie illustraties waar mijn vader zo lang naar gekeken heeft.'

 

Ook verdere verspreiding van deze zoekvraag, bijvoorbeeld via Twitter, wordt op prijs gesteld. Saskia is bereikbaar via s.l.m.janssen@ziggo.nl of op Twitter www.twitter.com/SassefrasJ.

 

Ets van onbekende dienstweigeraar

Ets van onbekende dienstweigeraar

Ets van onbekende dienstweigeraar

22-5-2015