Vredesduif met olijftak in snavel.

IsraŽl

2-11-2009 Meer dan 80 IsraŽlische studenten hebben aangekondigd dat ze weigeren in het IsraŽlische leger te dienen om wat ze de geschiedenis van onderdrukking in de bezette gebieden van hun natie noemen. De gewetensbezwaarden lazen tijdens een persconferentie in Tel Aviv een brief voor.

 

'We kunnen de waarheid niet negeren - de bezetting is een gewelddadige, racistische, onmenselijke, illegale, ondemocratische, immorele en extreme situatie die een dodelijk gevaar vormt voor beide volkeren', aldus de brief. 'Omdat wij werden onderwezen in de waarden van vrijheid, gerechtigheid, eerlijkheid en vrede, kunnen het niet accepteren.' Het werd ondertekend door 84 middelbare scholieren.

Vier van de ondertekenaars zeiden op de persconferentie van maandag dat ze zich er van bewust waren dat de weigering zich bij het leger aan te sluiten tot gevangenisstraf zou leiden, maar wezen erop dat ze handelden volgens hun waarden en de waarden van de maatschappij waarin ze leven. 'We werden geboren in de werkelijkheid van de bezetting en velen in onze generatie zien het als iets natuurlijks', zei Or Ben-David, een 19-jarige uit Jeruzalem. Ben-David is wettelijk verplicht zich in het begin van november te laten inlijven bij het leger. 'Maar ik opende mijn ogen naar wat om me heen gebeurde en werd kritisch over de IsraŽlische maatschappij. Ik bezocht de Westelijke Jordaanoever en ontmoette Palestijnen, het veranderde mijn inzicht over enkele zaken.'

Gevangenisstraf

Gevraagd of ze een ander soort van publieke dienstverlening zou doen, zei een andere weigeraar, Amelia Marcovich, dat ze publieke dienstverlening en vrijwilligerswerk als een levenslange activiteit zag, en niet als iets wat je twee of drie jaar doet omdat je dit moet doen. 'Ik hoop dat gevangenschap mijn verlangen om bij te dragen aan de maatschappij niet zal doen wegkwijnen en dat ik daarna vrijwilligerswerk zal blijven doen', zei ze.

Een andere weigeraar, Effie Brenner, een student, zei dat hij met zijn weigering tegen de wensen van zijn ouders in ging. 'Mijn ouders reageerden echt slecht toen ik hen vertelde dat ik me niet bij het leger zou aansluiten. Ze dreigden me het huis uit te schoppen', zei hij. Niettemin zei hij dat het gemakkelijker was drie jaar militaire dienstplicht te doen dan stelling te nemen en zelfs in de gevangenis te zitten voor waar je in gelooft.
'Een van de redenen dat ik weiger me bij het leger aan te sluiten is dat ik de Palestijnen wil laten weten dat niet alle IsraŽliers voor de bezetting zijn en dat sommige mensen bereid zijn iets op te offeren om er een einde aan te maken', zei Brenner. 'Palestijnen die hebben gehoord over wat ik doe hebben me bedankt en aangemoedigd.' Brenner zei dat de groep al juridische vertegenwoordiging had geregeld en dat ze klaar waren voor de militaire rechtszaken die hen te wachten staan.

Gelijksoortige brieven zijn in de loop der jaren gepubliceerd door middelbare scholieren die in het leger zouden moeten, al vanaf 1971, toen de eerste brief werd geschreven. Veel van de betrokkenen, en nog meer van degenen die in de gevangenis zaten, zijn betrokken geweest (en zijn betrokken) bij de anti-autoritaire tendensen - waaronder het initiatief Anarchisten tegen de Muur.+

Bron: a-info's bericht 16035, 2-11-2009