Vredesduif met olijftak in snavel.

Ralph DiGia overleden

14-2-2008 Op 1 februari 2008 overleed Ralph DiGia op 93-jarige leeftijd. Hij was in de Tweede Wereldoorlog dienstweigeraar en zijn hele leven actief in de War Resisters League. Hij deed mee aan vele demonstraties, hongerstakingen, enz. die hem vele malen in de cel deden belanden.

 

Ralph werd in 1914 geboren in de Bronx als kind van Italiaanse immigranten. In 1927 zette een rally voor de Italiaanse anarchisten Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti hem op het spoor dat hij 80 jaar zou volgen.

In 1942 werd hij opgeroepen voor militaire dienst. Dienstweigering op ethische gronden was toen in de VS onmogelijk, alleen religieuze redenen werden erkend. Ralph werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf.
In de gevangenis ging hij in hongerstaking tegen de rassen-segregatie in de eetzaal. Met succes!

Na zijn vrijlating wijdde hij zijn hele leven aan het vredeswerk. Hij was niet alleen vele jaren de boekhouder van de WRL, maar was ook betrokken bij acties tegen de oefeningen voor de civiele verdediging, tegen de Vietnam-oorlog, de kernbewapening enz. Zo maakte hij in 1951 een fietstocht van Parijs naar Wenen, waarbij hij pamfletten uitdeelde tegen de Koude Oorlog.

In 1999 werd hij voor het laatst gearresteerd bij een demonstratie tegen het doodschieten door de New Yorkse politie van een Guineese immigrant.+

Bron: WRI