Vredesduif met olijftak in snavel.

Europees Defensie Agentschap

22-12-2017 Naar aanleiding van een klacht van van de Belgische vredesorganisatie Vredesactie wordt het Europees Defensie Agentschap (EDA) doorgelicht door de Europese Ombudsman. Het EDA speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van de wapenindustrie en de uitbouw van het Europees defensiebeleid.

 

We schrijven februari 2017. De voorstellen van de Europese Unie voor het subsidiŽren van de wapenindustrie krijgen steeds vastere vorm. Uit anekdotische bewijsmateriaal blijkt dat de wapenindustrie in grote mate de pen vasthoudt bij het neerschrijven van die voorstellen. Toch is er weinig informatie voorhanden over de precieze inhoud van de ontmoetingen tussen beleidsmakers en de wapenlobby, noch wanneer die ontmoetingen plaatsvinden. Daarom doet Vredesactie een beroep op de Europese wet tot openbaarheid van bestuur met een vraag aan het EDA om alle informatie over hun ontmoetingen met de wapenindustrie publiek te maken. De Europese instellingen zijn verplicht de vragen tot openbaarheid van bestuur te behandelen. Een antwoord op onze vraag bleef echter uit.

Vredesactie maakte de kwestie aanhangig bij de Europese Ombudsman. En ook vanuit het Europees Parlement kwam er een kritische vraag. Met resultaat. Het Europees Defensieagentschap werd grondig doorgelicht door de Europese Ombudsman, tot op het hoogste niveau. De ombudsman tikte zowel de CEO, Jorge Domecq, als de vice-CEO Rini Goos op de vingers. Jorge Domecq zag zich zelfs genoodzaakt om zich te verontschuldigen. De Europese Ombudsman laat het hier niet bij en zet het onderzoek verder.

Meer info

22-12-2017