Vredesduif met olijftak in snavel.

Palestijnse vissers opgepakt

20-11-2008 15 Palestijnse vissers en 3 internationale waarnemers werden op 18 november 2008 door de IsraŽlische marine gearresteerd terwijl ze visten in Palestijnse wateren.

 

De vissers bevonden zich op 3 schepen op 7 mijl uit de kunst van Gaza. Er waren 3 waarnemers van de International Solidarity Movement (ISM), een Amerikaan, een Italiaan en een Schot op de schepen aan boord.

Deze waarnemers kwamen eerder Gaza binnen met de schepen van de eerste Free Gaza Movement reis. Sinds hun aankomst vergezellen de waarnemers Palestijnse vissers. Zij hebben vastgesteld dat de IsraŽlische marine Palestijnse vissers aanvalt die verder dan 3 mijl uit de kust vissen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van waterkanonnen maar ook met scherp geschoten. Dat is door de waarnemers op film vastgelegd.

De Palestijnse vissers worden zo van een groot deel van hun traditionele visgronden afgesloten. Gevolg daarvan is dat de visindustrie, waarin 40.000 mensen werken dreigt ten onder te gaan.

De vissers zijn al na een dag vrijgelaten maar hun schepen werden pas 27 november teruggeven ťťn met behoorlijk wat schade. Ook was allerlei uitrusting verdwenen, waaronder GPS-apparatuur om de exacte positie te kunnen bepalen. De waarnemers werden een week vastgehouden en daarna uitgewezen.

Meer informatie: www.gazainegypt.wordpress.com+

Bron: Free Gaza Movement www.freegaza.org, 18-11-2008 update 1-12-2008