Vredesduif met olijftak in snavel.

IsraŽl entert vredesboot

7-10-2016 Het IsraŽlische leger heeft een boot geŽnterd die de blokkade van Gaza probeerde te doorbreken. De 13 opvarenden - allen vrouwen waaronder ťťn nobelprijswinnares - werden gevangen genomen.

 

Op de vredesboot naar Gaza

De Women's Boat to Gaza vertrok vorige week uit SiciliŽ. Aan boord bevonden zich dertien vrouwen waaronder de Noord-Ierse Mairead Maguire die in 1976 de Nobelprijs voor de Vrede won en Fauziah Hasan, een professor gynaecologie uit MaleisiŽ. Op het schip was er ook ťťn Amerikaanse staatsburger, Ann Wright, een voormalige kolonel van het Amerikaanse leger.

Ze worden vastgehouden in de gevangenis van Givon en hebben geen toegang tot een advocaat.

Met hun actie probeerden de dertien vrouwen de blokkade van Gaza te doorbreken. Het IsraŽlische leger bewaakt die strook land met bijna 2 miljoen inwoners als een gevangenis. "Totaal illegaal", aldus Maguire. Gaza wordt dan ook de grootste openluchtgevangenis van de wereld genoemd. 80 procent van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp die IsraŽl maar met mondjesmaat toelaat.

Door de blokkade viel de export helemaal stil. 85 procent van de viswateren is niet meer vrij toegankelijk. Volgens de VN is de blokkade in strijd met het internationaal recht en komt zij neer op collectieve bestraffing.

Toen het schip op minder dan 40 zeemijlen van Gaza kwam, werd het geŽnterd door het IsraŽlische leger. De opvarenden werden gevangen genomen. "Nog maar eens een daad van IsraŽlische piraterij", reageerde ťťn van de woordvoersters van de activisten.

In 2010 liep het helemaal fout met een gelijkaardige actie toen IsraŽl tien passagiers vermoordde. Onder de slachtoffers waren 9 activisten met de Turkse nationaliteit wat tot spanningen leidde tussen de bondgenoten IsraŽl en Turkije.

Op dezelfde dag dat de Women's Boat gekaapt werd, voerde het IsraŽlische leger verschillende bombardementen uit op de Gazastrook. Volgens IsraŽl waren die aanvallen een vergelding voor een raket die door een aan IS gelieerde groep had afgevuurd op het grensgebied met IsraŽl.

Christophe Callewaert

Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 BelgiŽ licentie

Overgenomen van: De Wereld Morgen