Vredesduif met olijftak in snavel.

IsraŽl veroordeeld, Hamas niet

31-1-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft 26 januari 2024 6 voorlopige maatregelen genomen om te voorkomen dat IsraŽl genocide pleegt op de Palestijnse bevolking in Gaza. Ook heeft het Hamas opgeroepen alle gegijzelden vrij te laten. Het Gerechtshof heeft IsraŽl veroordeeld. Hamas kreeg alleen een oproep. Het verschil komt doordat Hamas geen staat is en daarom buitenspel stond in deze rechtszaak.

 

Waarover gaat de rechtszaak?
Na het terroristische geweld van Hamas op 7 oktober 2023 valt IsraŽl met grof militair geweld Hamas en de Palestijnse bevolking in Gaza aan. De rechtszaak in het Vredespaleis in Den Haag gaat niet over het terroristische geweld van Hamas. Het is een rechtszaak tussen Zuid-Afrika en IsraŽl over een mogelijke genocide in Gaza door IsraŽl. De rechter moest beslissen of die wel of niet zogenaamde voorlopige maatregelen aan IsraŽl zou opleggen om verdere schade aan de Palestijnen door genocidaal handelen van IsraŽl te voorkomen. De rechters hebben besloten 6 voorlopige maatregelen ('IsraŽl must take measures') op te leggen aan IsraŽl.

Waarom stond Hamas niet terecht?
Hamas stond niet terecht omdat het geen onderdeel van de rechtszaak was. Onder andere omdat Hamas geen staat is. Het Internationaal Gerechtshof behandelt alleen geschillen tussen staten. Hamas stond hier dus buitenspel.

Wel een oproep aan Hamas
Wel heeft het Internationaal Gerechtshof uitgesproken 'dat alle partijen in het conflict gebonden zijn aan het internationaal humanitair recht. Het maakt zich ernstige zorgen over het lot van de gijzelaars ontvoerd tijdens de aanval in IsraŽl op 7 oktober 2023 en sindsdien vastgehouden door Hamas en andere gewapende groepen, en roept op tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.'

Het Gerechtshof gebruikt hier bewust andere woorden: 'roept op' ('calls') tegenover 'IsraŽl must take measures'. Het Hof heeft niet de bevoegdheid iets te zeggen over de organisatie Hamas en heeft wel de bevoegdheid iets te zeggen over de staat IsraŽl.

Opmerkelijk
De oproep aan Hamas is begrijpelijk, maar toch ook opmerkelijk. Opmerkelijk omdat de oproep eenzijdig is. Eenzijdig omdat het Gerechtshof niets zegt over de ongeveer 7.000 Palestijnse gevangenen in IsraŽlische gevangenissen, vaak zonder vorm van proces of recht, waarover Human Rights Watch regelmatig bericht.

Ondertussen blijft secretaris-generaal Antůnio Guterres onvermoeibaar en terecht een onmiddellijk staakt-het-vuren eisen en de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gegijzelden.

Bron: Internationaal Gerechtshof