Vredesduif met olijftak in snavel.

Teken de petitie

22-2-2024 Vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met een defensieverdrag tussen Nederland en IsraŽl. Het land dat Palestijnse gebieden bezet. Illegale nederzettingen bouwt op de Westelijke Jordaanoever. En mogelijk genocide pleegt in Gaza met nu al meer dan honderdduizend doden en gewonden. Nu moet de Eerste Kamer beslissen over het verdrag. Teken de petitie en vraag de Eerste Kamer niet akkoord te gaan.

 

Teken de petitie
Nederland moet afzien van een verdrag met het IsraŽlische leger dat in Gaza verantwoordelijk is voor talloze ernstige oorlogsmisdaden. Ben je het hiermee eens? Teken dan de petitie van The Rights Forum, PAX, Stop Wapenhandel en DeGoedeZaak.

Humanitaire catastrofe in Gaza
In de Palestijnse Gazastrook voltrekt zich momenteel een regelrechte humanitaire catastrofe. Sinds de wrede en alom veroordeelde aanval van Hamas van 7 oktober 2023 maakt het IsraŽlische leger zich er schuldig aan het bombarderen, uithongeren en gedwongen verplaatsen van de burgerbevolking. Er zijn al 30 duizend doden gevallen, grotendeels burgers, en nog veel meer gewonden. Gaza is grotendeels onleefbaar gemaakt en zowat alle ruim twee miljoen inwoners zijn ontheemd. Het Internationaal Gerechtshof acht het plausibel dat IsraŽl zich schuldig maakt aan genocide.

Gerechtshof: Geen F35-onderdelen naar IsraŽl
Daarnaast verbood het Haagse Gerechtshof onlangs de levering door Nederland van onderdelen van F35-vliegtuigen waarmee IsraŽl de Palestijnse Gazastrook bombardeert. Dit vanwege het risico dat met de F35's ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht worden gepleegd.

Militaire samenwerking met IsraŽl
Desondanks werkt Nederland militair samen met IsraŽl. Er is kennisuitwisseling tussen de Nederlandse krijgsmacht en die van IsraŽl. Ook trainen Nederlandse militairen in IsraŽl, en andersom. Precieze details over deze militaire samenwerking worden door het kabinet overigens geheimgehouden.

Defensieverdrag
En nu staat Nederland op het punt om een defensieverdrag met IsraŽl te sluiten. Dit verdrag regelt de aanwezigheid van IsraŽlische militairen op Nederlands grondgebied en vice versa. Het zal toekomstige samenwerking met het IsraŽlische leger, dat nu Gaza vernietigt, vergemakkelijken.

Eerste Kamer
Het verdrag ligt ter goedkeuring in de Eerste Kamer, nadat de Tweede Kamer er vorig jaar april mee instemde. Toen waren er al overtuigende redenen om het verdrag niet te steunen, zoals voortdurende bezetting, uitbreiding van illegale nederzettingen en apartheid. Daar komt de vernietiging van Gaza, mogelijk genocide, nu bij. Militaire samenwerking met IsraŽl geeft geen pas en Nederland moet dan ook geen defensieverdrag met IsraŽl sluiten, zeker niet onder de huidige omstandigheden.

Teken hier de petitie tegen een defensieverdrag met IsraŽl.

Bron: The Rights Forum, PAX, Stop Wapenhandel en DeGoedeZaak