Vredesduif met olijftak in snavel.

Nieuwe oorlog in Gaza

16-11-2012 Vredesorganisaties in IsraŽl protesteren tegen de nieuwe oorlog die IsraŽl is begonnen in Gaza. In Tel Aviv zorgen zij voor aanhoudende demonstraties. Ook de, vooral in de VS actieve, Jewish Voice for Peace riep op om in actie te komen en te stoppen met de militaire steun aan IsraŽl.

 

In de IsraŽlische vredes- en mensenrechtenbeweging heerst de mening dat IsraŽl opnieuw tegen Gaza in actie is gekomen om de aanstaande verkiezingen te beÔnvloeden. De verkiezingsstrijd ging tot nu hoofdzakelijk over sociale kwesties en dat is niet gunstig voor de zittende regering. Ze menen dat het staakt-het-vuren zich stabiliseerde en er dus uit het oogpunt van veiligheid geen enkele reden was voor het IsraŽlische optreden.

IsraŽl noemt de nieuwe oorlog 'Operatie Wolkkolom'. Gush Sjalom vindt deze bijbelse naam allerminst toepasselijk. Zij zou 'Operatie Kort Geheugen' een betere naam vinden en wijst daarbij op het bloedbad van 4 jaar geleden, 1300 burgerdoden, waardoor niets werd opgelost. Ook wijzen ze op de honderden liquidaties die IsraŽl sedertdien uitvoerde. Ook daardoor werd niets opgelost.

Video van de eerste spontane protesten in Tel Aviv.

16-11-2012