Vredesduif met olijftak in snavel.

Genocide. Wat doet Nederland?

1-1-2024 In het Genocideverdrag staat dat ieder land verplicht is een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie. Op 29 december 2023 heeft Zuid-Afrika dit gedaan en het Hof gevraagd voorlopige maatregelen te nemen tegen IsraŽl. De vraag is nu: wat doet Nederland? Ook omdat Nederland op 16 november een rechtszaak bij het Hof is gestart over vermoedelijke genocide in Myanmar.

 

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen genocide door IsraŽl. Wat doet Nederland?
Net als Zuid-Afrika en IsraŽl heeft Nederland het Genocideverdrag ondertekend. Nederland is dus verplicht een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag. De vraag is: gaat Nederland dat doen? Sluit Nederland zich aan bij de rechtszaak van Zuid-Afrika tegen genocide door IsraŽl?

Gambia tegen Myanmar
Dit najaar is Gambia een rechtszaak bij het Internationaal Hof van Justitie gestart over genocide van Rohinga door Myanmar. Op 16 november 2023 heeft Nederland zich bij die rechtszaak aangesloten, samen met Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De rechtszaak van Gambia tegen Myanmar lijkt inhoudelijk erg op de rechtszaak van Zuid-Afrika tegen IsraŽl, zoals te lezen in de officiŽle diplomatieke verklaring van de Nederlandse regering die hieronder staat. 'Wijdverspreide en systematische opruimingsoperaties tegen de Rohingya.' 'Genocidale daden gepleegd tijdens deze operaties waren bedoeld om de Rohingya als groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen door middel van massamoord.' 'De systematische vernietiging door brand van hun dorpen, waarbij inwoners vaak opgesloten zitten in brandende huizen.'

Nederland is verplicht genocide te voorkomen
Nederland heeft het Genocideverdrag ondertekend en is dus verplicht in actie te komen tegen genocide. Bijvoorbeeld in Myanmar. Nederland wijst in de diplomatieke verklaring uitdrukkelijk op deze verplichting:

De Nederlandse regering 'herinnert eraan dat het Genocideverdrag de staten die partij zijn ertoe verplicht het misdrijf genocide te voorkomen en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.'

De vraag is nu: voelt Nederland zich ook verplicht genocide in Gaza te voorkomen en de verantwoordelijken in IsraŽl ter verantwoording te roepen?

Gezamenlijke verklaring in de rechtszaakzaak die Gambia tegen Myanmar is begonnen bij het Internationaal Hof van Justitie
Diplomatieke verklaring | 16-11-2023

De regeringen van Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben vandaag de volgende verklaring afgegeven:

Op 15 november 2023 hebben Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk een gezamenlijke verklaring ingediend in de rechtszaak die Gambia tegen Myanmar is gestart bij het Internationaal Hof van Justitie.

In deze rechtszaak vraagt Gambia aandacht voor schendingen van het Genocideverdrag. Het betoogt dat de veiligheidstroepen van Myanmar wijdverspreide en systematische 'opruimingsoperaties' tegen de Rohingya uitvoeren. En dat 'genocidale daden gepleegd tijdens deze operaties bedoeld waren om de Rohingya als groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen door middel van massamoord, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld. Evenals de systematische vernietiging door brand van hun dorpen, waarbij inwoners vaak opgesloten zitten in brandende huizen.'

Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk oefenen hun recht uit om in deze zaak te interveniŽren op grond van artikel 63, lid 2, van het Statuut van het Hof. Om hun interpretatie van de relevante bepalingen van het Genocideverdrag uiteen te zetten voor het Hof. Zij herinneren eraan dat het Genocideverdrag de staten die partij zijn ertoe verplicht het misdrijf genocide te voorkomen en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk herbevestigen verder hun inzet voor verantwoordingsplicht en de internationale rechtsorde en benadrukken de cruciale rol van het Hof bij de vreedzame beslechting van geschillen als belangrijkste rechterlijke orgaan van de Verenigde Naties.

U kunt de originele Engelstalige diplomatieke verklaring van de Nederlandse regering hier lezen.

Bron: rijksoverheid.nl