Vredesduif met olijftak in snavel.

Nieuw vonnis Gerechtshof

24-5-2024 Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelt dat de humanitaire situatie in de Gazastrook rampzalig is. En het Hof neemt nieuwe voorlopige maatregelen om de genocide te stoppen. 1. IsraŽl moet militaire activiteiten in Rafah direct stoppen. 2. IsraŽl moet de grensovergang bij Rafah openhouden voor humanitaire hulp. 3. IsraŽl moet de VN toegang geven tot Gaza om de genocide te onderzoeken.

 

Opmerkelijk hard vonnis
Het vonnis van het Internationaal Gerechtshof is opmerkelijk hard voor IsraŽl.

1. IsraŽl moet stoppen in Rafah
Ten eerste is dit de eerste keer dat het Gerechtshof vonnist dat IsraŽl moet stoppen met alle militaire activiteiten in Rafah. In deze Genocidezaak heeft het Gerechtshof twee keer eerder gevonnist. Toen vonniste het Gerechtshof dat IsraŽl voorzichtiger moest zijn. Nu zegt het Gerechtshof dat IsraŽl moet stoppen met alle militaire activiteiten in Rafah.

2. IsraŽl spreekt niet de waarheid over humanitaire hulp
Ten tweede vonnist het Gerechtshof dat IsraŽl de grensovergang bij Rafah moet openhouden voor humanitaire hulp. IsraŽl beweerde en beweert dat er voldoende humanitaire hulp de Gazastrook inkomt. Het Gerechtshof gelooft dat niet en zegt dat het niet klopt wat IsraŽl zegt. En draagt IsraŽl op de grensovergang te openen en open te houden zodat er voldoende humanitaire hulp ongehinderd de Gazastrook inkomt.

3. De VN moeten Gaza in om genocide te onderzoeken
Ten derde is het opmerkelijk dat het Gerechtshof IsraŽl opdraagt de Verenigde Naties onbelemmerde toegang tot de Gazastrook te garanderen om de vermoedens van genocide te onderzoeken.

Hoe reageert IsraŽl?
'Minuten na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof lanceerden IsraŽlische gevechtsvliegtuigen een reeks luchtaanvallen op het Shaboura-kamp in het centrum van de stad Rafah', meldt de BBC.

'Een lokale activist in het nabijgelegen Koeweitziekenhuis vertelde de BBC dat er wolken zwarte rook boven gebouwen in het Shaboura-kamp hangen.'

'Reddingsteams van het ziekenhuis kunnen de plaats van de aanvallen niet bereiken door de intensiteit van de luchtaanvallen.'

U kunt het vonnis van het Internationaal gerechtshof hier lezen.

Bron: internationaal Gerechtshof