Vredesduif met olijftak in snavel.

Gevangenen voor de vrede

9-12-2022 Jaarlijks publiceert War Resisters' International een lijst van mensen die gevangen zitten omdat ze militaire dienst weigerden, deserteerden of actie voerden voor vrede. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen hen met Kerst of Nieuwjaar een brief of kaartje zenden, om hen zo een hart onder de riem te steken. Dit jaar ligt de nadruk op Rusland en OekraÔne.

 

Werken voor vrede is een zaak van lange adem en gaat niet over rozen. Verscheidene activisten hebben hiervoor hun vrijheid ingeleverd en zitten nu in de gevangenis en/of verwachten een (langere) gevangenisstraf. Om deze mensen een hart onder de riem te steken, heeft War Resisters' International 1 december uitgeroepen tot Internationale Dag van Gevangenen voor Vrede. De WRI publiceert dan een lijst met namen en adressen van mensen die wereldwijd gevangen zitten vanwege dienstweigering of hun werk voor de vrede. De bedoeling is deze mensen te steunen door hen te schrijven of een kaartje te sturen. Als Nederlandse sectie van WRI volgt Vredesbeweging Pais deze traditie en roept op om met Kerst of nieuwjaar brieven en kaarten te sturen naar deze vredesgevangenen.

Ervaring heeft geleerd dat het schrijven naar deze gevangenen enorm loont. Het is een meer dan trieste (en ook eenzame) bedoening in de gevangenis en mensen die je dan moed blijven inspreken zijn goud waard. Het hoeft geen betoog dat het schrijven naar deze vredesactivisten behoedzaam moet gebeuren. Daarnaast is het ook raadzaam om ze niet te zeer op een voetstuk te plaatsen. Misschien ben jij in de toekomst wel de volgende 'held'. Bedenk bij het schrijven naar deze gevangenen dus vooral wat jijzelf zou willen horen (lezen) als je vanwege je principes in de gevangenis zou zijn beland.

Rusland

Noot vooraf: De lijst van dit jaar bevat veel activisten uit Rusland. Op deze pagina vind je een kleine selectie, veel meer info over meer gevangenen, alsmede een online kaart systeem en/of andere manieren van ondersteuning zijn te vinden op: blackfeb.ru/en. Daarnaast is het belangrijk om bij het adresseren ook het geboortejaar te vermelden.

Sinds februari 2022 hebben de Russische autoriteiten meer dan 230 strafzaken aangespannen tegen Russische burgers die zich verzetten tegen de zogenaamde 'speciale operatie' in OekraÔne. De meeste van deze zaken betreffen als misdaden geclassificeerde geweldloze acties, zoals berichten op sociale netwerken, vreedzame protesten of het verspreiden van anti-oorlogsstickers.

Gorinov, Aleksey Aleksandrovich, born 1961
Aleksey Gorinov is een lid van de raad van het district Krasnoselsky in Moskou. Hij is als eerste verdachte in een 'anti-oorlogszaak' veroordeeld tot 7 jaar in een reguliere strafkolonie voor het "verspreiden van valse informatie over het Russische leger" tijdens een werksessie.
gevangenis: FKU pre-trial detention center-1 'Matrosskaya Tishina' UFSIN of Russia in Moscow
adres gevangenis: 107076, Matrosskaya Tishina st., 18, Moscow, Russia

Smirnova, Olga Borisovna, born 1968

Olga Smirnova is een activiste uit Sint-Petersburg en medeoprichter van de Peaceful Resistance-groep. Bij veel gelegenheden organiseerde ze samen met haar mede-activisten vreedzame protesten. Begin maart publiceerde ze verschillende kritische berichten in de openbare groep van Peaceful Resistance in VKontakte. Voor het publiceren van berichten tegen de 'speciale militaire operatie' wordt Olga beschuldigd van "verspreiding van valse informatie over de strijdkrachten van de Russische Federatie".
gevangenis: FKU pre-trial detention center-5 (SIZO-5) UFSIN of Russia in Saint-Petersburg and Leningradskoi oblasti
adres gevangenis: Arsenalnaja st., bldg. 11, St. Petersburg, Russia 195009

OekraÔne

Er zijn de lopende zaken van twee gewetensbezwaarden,††Ruslan Kotsaba en Vitaliy Alekseinko, die momenteel geen van beiden in de gevangenis zitten. Ze worden geconfronteerd met aanklachten die kunnen leiden tot een gevangenisstraf.

Meer (over) gevangenen voor vrede, ook in Singapore, IsraŽl, Zuid Korea en Eritrea, vindt u op de website van WRI.

Bron: WRI