Vredesduif met olijftak in snavel.

De kracht van geweldloosheid

28-5-2024 De grote fout van het Palestijnse verzet was de keuze voor terrorisme in plaats van geweldloos verzet, vond de Palestijns-Amerikaanse filosoof Edward Said. Geweldloos verzet is dodelijker voor een genadeloos onderdrukkingsregime dan gewelddadig verzet. Het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime ging ten onder nadat Nelson Mandela's ANC was overgestapt van een gewelddadige naar een geweldloze strategie.

 

'Ook IsraŽl zou baat hebben bij een meer verzoenende aanpak. IsraŽls steeds hardere behandeling van de Palestijnen heeft bijgedragen tot een escalatie van het conflict. Over de jaren hebben IsraŽlische repressieve acties tegen Palestijnen het aantal en de dodelijkheid van terroristische aanslagen door onder meer Hamas doen toenemen. Dit is in lijn met een grote hoeveelheid onderzoek waaruit blijkt dat staten die repressief en gewelddadig beleid voeren een grotere kans hebben om het doelwit van terrorisme te worden. Repressie en geweld leiden tot de escalatie van conflicten en bevorderen woede en haat. Discriminatie, fysieke repressie en het onmogelijk maken van geweldloze politieke actie, vergroten de kans op terrorisme', schrijft Willemijn Verkoren in haar blog 'Hamas and Israel, part II: Violence as a strategic error'.

Willemijn Verkoren is onderzoeker, universitair hoofddocent en adviseur op het gebied van veiligheid, vrede, conflict en ontwikkeling. Zij werkt bij het Centrum voor Internationaal Conflict-Analyse & Management (CICAM) van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Bron: War and Peace Blog