Vredesduif met olijftak in snavel.

Meer defensie geen oplossing

3-3-2022 Een lid van GroenLinks schreef aan Jesse Klaver een kritische mail over het GroenLinksstandpunt m.b.t. de oorlog in Oekraïne. Een verdere verhoging van het defensiebudget zal niet helpen. Meer geld voor armoedebestrijding, democratisering, emancipatie en ontspanning zou het GroenLinks antwoord moeten zijn. Anderen kunnen deze brief als voorbeeld gebruiken.

 

Beste Jesse,

 

Ik ben blij met de solidariteit die GroenLinks heeft met de Oekraïnse bevolking. Ik ben ook blij met de volstrekte afwijzing van de Russische invasie door Putin. Maar verhoging van onze militaire uitgaven is een heel verkeerde stap. De NAVO-landen geven 56% van de wereldwijde militaire uitgaven uit. Rusland zo'n 3%. Dus denken dat meer militaire uitgaven een oplossing bieden in deze crisis is een volstrekt verkeerde denkwijze. Meer geld uitgeven aan humanitaire crises in de wereld, aan armoedebestrijding, democratisering, emancipatie en ontspanning zou het GroenLinks antwoord moeten zijn. Overigens is militarisme zelfs zonder oorlogsvoering een enorme bron van vervuiling en CO2-uitstoot, laat staan als bommen op Kabul, Damascus en Kiev worden gegooid.

 

Ook moeten we de regering van Oekraïne kritisch volgen, naast onze solidariteit met hen vanwege de Russische invasie. Die conservatieve regering onderdrukt vrouwen, anders gekleurden en LHBTIQ-ers. Met die onderdrukten moeten we ook onze solidariteit uitspreken.

 

Stevo Akkerman heeft de laatste tijd goede columns in Trouw. Hij twijfelt tussen militaire steun aan Oekraïne en oproepen tot ontwapening. Hij zegt dat niet alleen Oekraïne maar ook Rusland (na Putin) uitzicht moeten hebben op EU lidmaatschap.

 

Laat GroenLinks niet meedoen aan antagonisme dat opkomt in tijden zoals deze. Eenzijdige aandacht is niet wat ons verder brengt. Juist nu zijn naast contacten met Oekraïense burgergroepen intensive contacten met Russische burgergroepen nodig.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Het e-mailadres van Jesse Klaver is: jesseklaver@groenlinks.nl

3-3-2022