Vredesduif met olijftak in snavel.

GroenLinks tegen wapendeal

15-2-2013 GroenLinks heeft zich uitgesproken tegen de verkoop van o.a. tanks, pantservoertuigen en luchtdoelgeschut aan Jordanië. Fractievoorzitter Bram van Ojik noemde de toenemende onderdrukking in Jordanië als reden.

 

GroenLinks is tegen de verkoop van wapens aan Jordanië. Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) heeft onlangs besloten pantserrupsvoertuigen, tankonderstellen, tanks, luchtdoelkanonnen en granaten aan Jordanië te verkopen. Dit terwijl de situatie in Jordanië onrustig is en er geen sprake is van democratie.

 

Jordanië wordt met strenge hand door de koning geregeerd en in het land is geen ruimte voor oppositiegeluiden. De wapendeal toont volgens Van Ojik de inconsistentie van het Nederlands buitenlands beleid: "Aan de ene kant maakt dit kabinet zich zorgen over de ontwikkelingen in de Arabische regio en de gewelddadige aanpak van demonstraties, mensenrechtenverdedigers en journalisten. Aan de andere kant verkoopt de minister doodleuk wapens die kunnen worden ingezet voor gewelddadige acties. En dit alles om de gaten op de begroting van Defensie te kunnen dichten."

 

De verkoop van wapentuig aan Jordanië is volgens Van Ojik slechts een voorbeeld van het inconsistente beleid van de Nederlandse regering. Andere gevallen waarbij dit speelt zijn de verkoop van bevoorradingssystemen aan China voor gevechtsschepen en de snelle hervatting van wapenleveranties aan Egypte en Tunesië na de Arabische revolutie.

Bron: Verklaring GroenLinks, 13-2-2013