Vredesduif met olijftak in snavel.

Palestijns protest tegen Hamas

15-2-2022 Honderden Palestijnen uit Gaza hebben begin februari deelgenomen aan een reeks sociale media-evenementen waarin kritiek werd geleverd op het bewind van Hamas. Onder vermelding van de hashtag #TheyKidnappedGaza uitten zij tijdens nachtelijke Twitter-gesprekken hun frustraties over het lot en de leefomstandigheden van Palestijnse burgers in de kustenclave.

 

Met name het slechte bestuur en de corruptie van Hamas waren onderwerp van gesprek, evenals de IsraŽlische blokkade van Gaza.

De vaak urenlange discussies trokken voornamelijk jonge Palestijnen aan van over de hele Westelijke Jordaanoever en Gaza. Zij hebben doorgaans weinig gelegenheid om dergelijke gesprekken te voeren. Openlijke kritiek op Hamas is riskant voor de Palestijnen die in Gaza wonen. De veiligheidstroepen van de organisatie arresteren regelmatig burgers die kritisch staan tegenover hun heerschappij. 'In Gaza wordt je verteld dat je je mond moet houden. Waag het niet een stem te geven aan je pijn. De schaduw van de interne veiligheidstroepen achtervolgt altijd je gedachten,' zo vertelt Suleiman, een inwoner van Deir al-Balah in Gaza.

Bron: The Rights Forum