Vredesduif met olijftak in snavel.

75 jaar Hiroshima

27-7-2020 Op 6 augustus houden wordt 11:30 - 13 uur een kleine manifestatie op het Beursplein te Amsterdam gehouden om de slachtoffers te herdenken van de atoombom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid en om te pleiten tegen de komst van nieuwe B61 - mod 12 kernbommen naar de vliegbasis Volkel en naar andere Amerikaanse luchtmachtbases in Europa.

 

Foto 3Dkernbom

Uit de oproep van de organisatoren:

Het publiek kan selfies maken op de 3D missile die op het Beursplein zal liggen. Er zal ook een levensechte opblaas versie van de B61-mod 12 kernbom aanwezig zijn.

Als tweejarige overleefde Sadako Sasaki overleefde het bombardement op Hiroshima. Zij kreeg op 11-jarige leeftijd leukemie door de straling. Een goede vriendin van Sasaki vertelde haar een Japanse legende dat iedereen die 1000 papieren origami kraanvogels vouwt een wens mag doen. Sasaki hoopte dat de goden haar een wens toe zouden staan en dat ze weer in staat zou zijn hardloopwedstrijden te doen. De mythevorming rond Sasaki is gegroeid doordat zij vele malen uitte en hoopte dat niet alleen zij, maar ook alle andere kind slachtoffers van de atoombom, een wens zouden mogen doen; ze bad vanuit haar ziekbed voor wereldvrede en het einde van al het lijden. Op haar 12de overleed zij.

Op een tafel kunnen wij en alle voorbijgangers origami kraanvogels vouwen op papier dat is bedrukt met aan de beurs verhandelde bedrijven die kernwapens produceren.

Om 2 voor 12 uur zal er een last post klinken en is er een die-in. Wij zullen weer opstaan bij een gedicht van Daniel Berrigan, de manifestatie voortzetten met muziek, kraanvogels vouwen, folders uitdelen en de spandoeken vasthouden en om 13 uur eindigen door alle gevouwen kraanvogels in de bomen voor de beurs te hangen en de opblaasbare B61 - mod 12 leeg te laten lopen, symbool voor het desinvesteren uit de kernwapenindustrie.

Voor meer informatie, bel Susan van der Hijden 06 - 3843 2085 of Frits ter Kuile 06 - 3029 5461

NB voor fotografen: foto's van de 3Draket worden het mooist van bovenaf. Er zal een trapje aanwezig zijn op het Beursplein om de kraanvogels in de bomen te hangen. Dat trapje zou u ook kunnen gebruiken.

Hopelijk tot ziens op het Beursplein!

Bron: Frits ter Kuile, NoŽlhuis