Vredesduif met olijftak in snavel.

Hiroshima en Nagasaki

13-8-2020 Op 6 augustus vonden over de gehele wereld acties en evenementen plaats om de slachtoffers en overlevenden van Hiroshima en Nagasaki te herdenken en te eren. Ook in Nederland werd in een tiental steden door het hele land er aandacht aan besteed. Op veel plaatsen werden kraanvogels, het Japanse vredessymbool, gevouwen. Soms waren er uitgebreidere activiteiten.

 

In Den Haag werd een carillionconcert gegeven vanaf de toren van het Vredespaleis. Degelijke concerten werden over de gehele wereld gegeven door een vereniging van carillons voor de vrede. Daarvoor werden vredesliederen bewerkt als een lamento van Bartok, het bekende koor van Beethovens Negende op tekst van Schiller en John Lennons Give Peace a Chance. Daarna werden Japanse impressies voor carillon verwerkt en Japanse volksliedjes en composities. Het eindigde met Pruimebloesem.

 

Ook in Den Haag was een groep van PAX/No Nukes met een metersgrote kraanvogel van golfkarton aanwezig, die een boodschap overbracht aan Premier Rutte. Het was de tekst van een petitie waarvoor PAX 5800 handtekeningen had verzameld. Hierin werd Rutte aangespoord zich Hiroshima te herinneren en het VN-verdrag tegen kernwapens te respecteren/ondertekenen

 

In Amsterdam was er een doodligmoment en de mogelijkheid om foto's te maken op een 3d lanceerinstallatie.

 

Een overzicht van de acties in andere steden.

 

13-8-2020