Vredesduif met olijftak in snavel.

The Hague Invasion Act

22-5-2024 Aanklager Khan van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de rechters van het Strafhof gevraagd om arrestatiebevelen voor Hamasleiders Sinwar, Deif en Haniyeh en de IsraŽlische minister-president Netanyahu en minister Gallant. President Biden noemt dit 'schandalig'. Twaalf Amerikaanse senatoren dreigen met een invasie in Den Haag, mocht het tot een arrestatie van de IsraŽli's komen.

 

Internationaal Strafhof
Aanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof vindt dat er gegronde redenen zijn om te denken dat de IsraŽlische minister-president Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant en de Hamasleiders Yahya Sinwar, Mohammed Deif en Ismail Haniyeh zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De Hamasleiders door de uitbraak op 7 oktober 2023 waarbij meer dan 1.100 IsraŽli's omkwamen en honderden IsraŽli's werden gegijzeld, waaronder veel onschuldige burgers. De IsraŽlische leiders door de voortdurende bombardementen op de Gazastrook en de uithongering van de Palestijnse bevolking in Gaza, waarbij tot nu toe meer dan 35.000 Palestijnen omkwamen en bijna 80.000 Palestijnen gewond raakten.

Onthutst
Amerikaanse en andere westerse politieke leiders reageerden onthutst en hebben de aanklager te verstaan gegeven dat dit niet de bedoeling kan zijn. 'Een aantal gekozen leiders kwam naar me toe en zij waren uitgesproken bot: 'Deze rechtbank is gebouwd voor Afrika en voor schurken als Poetin', zei een hoge leider tegen me', vertelde Karim Khan in een interview met Christiane Amanpour van CNN.

Zenuwachtig
Er waren al vermoedens dat aanklager Karim Khan om arrestatiebevelen voor Netanyahu en Gallant zou vragen. Dat leidde tot enige zenuwachtigheid in IsraŽl en de Verenigde Staten. 12 Republikeinse senatoren, waaronder zwaargewichten als Marco Rubio, Ted Cruz en leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell schreven Karim Khan een brief waarin ze hem waarschuwen:

'De Verenigde Staten zullen geen gepolitiseerde aanvallen van het Internationaal Strafhof op onze bondgenoten tolereren. Richt u op IsraŽl en wij zullen u aanvallen. Als u doorgaat met deze maatregelen, dan zullen wij stappen ondernemen om alle Amerikaanse steun aan het Internationaal Strafhof te beŽindigen, uw werknemers en medewerkers te bestraffen en u en uw gezinnen de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen. U bent gewaarschuwd.'

De 12 senatoren vrezen dat Karim Khan in een later stadium ook arrestatiebevelen zou kunnen uitvaardigen tegen Amerikaanse leiders voor medeplichtigheid aan de misdaden in Gaza. IsraŽl pleegt zijn oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid met Amerikaanse wapens.

The Hague Invasion Act
'Als u een arrestatiebevel tegen leden van de IsraŽlische regering uitvaardigt, zullen we dit niet alleen interpreteren als een bedreiging voor de soevereiniteit van IsraŽl, maar ook voor de soevereiniteit van de Verenigde Staten. Ons land heeft in de The Hague Invasion Act laten zien hoever we zullen gaan om die soevereiniteit te beschermen', schrijven de 12 senatoren.

In de The Hague Invasion Act staat dat de Verenigde Staten 'alle middelen kunnen gebruiken die nodig en passend zijn om de vrijlating van een persoon te bewerkstelligen.' Zoals een invasie in Den Haag om arrestanten te bevrijden uit de Penitentiaire Inrichting Haaglanden in Scheveningen. Toenmalig senator Joe Biden stemde in 2002 voor de wet, weet BNR.

Artikel 5 van het NAVO-verdrag
In artikel 5 van het NAVO-verdrag staat dat als een lidstaat wordt aangevallen de andere lidstaten dat land met gewapend geweld zullen verdedigen. Wat als de Verenigde Staten Nederland conform de The Hague Invasion Act aanvallen? Minister-president Mark Rutte, ook beoogd secretaris-generaal van de NAVO, kijkt op dit moment ademloos en met grote ogen naar deze Gordiaanse knoop.

Bron: Politico