Vredesduif met olijftak in snavel.

Oorlog na 935 leugens

29-1-2008 In de aanloop van de oorlog met Irak hebben president Bush en hoge regeringsfunctionarissen gedurende twee jaar zeker 935 onwaarheden verkondigd over bedreiging door Irak van de veiligheid van de VS.

 

Dit melden journalisten van de non-profitorganisaties Center for Public Integrity en de Fund for Independence in Journalism de afgelopen week in een onderzoek. In twee jaar tijd werd in 532 toespraken, persconferenties, interviews en andere publieke optredens gesteld dat Irak over massavernietigingswapens beschikte of deze wilde maken of verkrijgen, en/of dat de regering van Saddam Hussein banden onderhield met het terreurnetwerk Al-Qaeda. Van beide beweringen staat inmiddels vast dat ze onwaar zijn geweest.

President Bush nam 232 van de valse verklaringen voor zijn rekening, zijn toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell 244, minister van Defensie Donald Rumsfeld 109, Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer 109, onderminister van Defensie Paul Wolfowitz 85, toenmalig Nationaal Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice 56 en vicepresident Cheney loog 38 maal.

Volgens de onderzoekers maakten de uitlatingen 'onderdeel uit van een vooropgezette campagne die de publieke opinie doelmatig voorbereidde en het land gaandeweg richting oorlog leidde onder valse voorwendselen.' De VS, gesteund door onder andere Groot-Brittannië, vielen Irak in maart 2003 binnen.

De onderzoekers wijzen verder op het 'cumulatieve effect' van deze uitlatingen, dat 'massaal' was doordat de verslaggeving erover 'een bijna ondoordringbaar kabaal veroorzaakte in de belangrijke maanden in de opmaat naar de oorlog. Sommige journalisten - soms zelfs hele nieuwsorganisaties - hebben sindsdien erkend dat hun verslaggeving in deze vooroorlogse maanden te volgzaam en onkritisch was.'

Een woordvoerder van het Witte Huis reageerde op het onderzoek met de mededeling dat de rest van de wereld de Iraakse leider Saddam Hoessein destijds ook als bedreiging beschouwde. De Amerikaanse invasie in Irak van 2003 was bovendien gebaseerd op het collectieve oordeel van inlichtingendiensten overal ter wereld, zei hij.

Achtergrondartikel: www.ravagedigitaal.org/2008/bushadmin/artikel.php+

Bron: Ravage 28-1-2008