Vredesduif met olijftak in snavel.

Statement geweld VS Iran

13-1-2020 Christian Peacemaker Teams (CPT) roept op tot een onmiddellijk einde aan militaire escalatie en investeringen in diplomatieke oplossingen. De wereld kijkt toe hoe de regeringen van de VS en Iran zich op de rand van oorlog bevinden, waarbij hun legers met drones en raketten verschillende doelen binnen Irak bestoken.

 

Diplomatie is van het grootste belang om een weg te vinden richting duurzame vrede.
Het zijn altijd burgers die de slachtoffers worden van oorlog. CPT is al jaren partner met verschillende mensen die direct door dit conflict geraakt worden.


We hebben de ervaringen van onze partners vastgelegd en gedeeld toen de VS Irak aanviel, tijdens de opkomst van IS, en nog steeds doen we verslag van de Turkse bombardementen in Iraaks Koerdistan.


Doormiddel van onze programma's in Koerdistan en op Lesbos hebben we gezien dat miljoenen mensen op de vlucht zijn voor geweld. Burgers betalen een hoge prijs door te moeten vluchten, hun inkomen te verliezen, hun gewassen verloren te zien gaan, gewond en/of getraumatiseerd te worden, of te overlijden.


De grondgebieden van Irak en Iraaks Koerdistan worden al te lang gebruikt door verschillende overheden om hun conflicten uit de vechten, zonder rekening te houden met de lokale bevolking. De recente ontwikkelingen laten het geweld wederom oplaaien en weerhouden de gemeenschap ervan om te herstellen van eerdere conflicten.


Irakezen eisen dat hun land niet door andere landen wordt misbruikt om hun conflicten uit te vechten en dat de Irakese bevolking niet gebombardeerd wordt.


CPT ondersteunt deze eisen en roept op tot de-escalatie tussen de VS en Iran, gepaard gaande met diplomatieke inspanningen. Als wereld van gemeenschappen kunnen wij niet floreren wanneer we constant op het punt staan in een nieuwe oorlog verzeild te raken.


Wij roepen u om zich bij ons aan te sluiten door deze boodschap te verspreiden, en te kiezen voor wegen die in het Midden-Oosten en wereldwijd, bijdragen aan geweldloze transformatie.


(vertaald en in Nederland gepubliceerd op 13 januari 2020)

cpt-nl.org/blog/statement-over-de-spanning-tussen-de-vs-en-iran-op-iraaks-grondgebied/