Vredesduif met olijftak in snavel.

Westen verwerpt diplomatie

16-4-2024 Op 1 april bombardeerde IsraŽl de Iraanse ambassade in SyriŽ. Maar Nederland zegt niets en de VS, het VK en Frankrijk blokkeren een veroordeling van IsraŽl door de VN-Veiligheidsraad. Dit is een schoffering van het internationaal recht en een gemiste kans voor de diplomatie. Want Iran verklaarde dat een veroordeling van IsraŽl militaire actie onnodig zou maken. Nu dreigt militaire escalatie.

 

Escalatie in het Midden-Oosten. Een pleidooi voor diplomatie
Al op 2 april komt de VN-Veiligheidsraad bij elkaar, om het bombardement van IsraŽl op de Iraanse ambassade in SyriŽ te bespreken. Maar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk blokkeren een veroordeling van IsraŽl door de VN Veiligheidsraad, schrijft het Amerikaanse persbureau Reuters.

Amerikaanse media reageerden hier kritisch op. Bijvoorbeeld de New York Times beschreef de aanval op de ambassade als een grote escalatie in 'IsraŽls niet-verklaarde oorlog tegen Iran' en riep de diplomatie op om het conflict te bezweren, meldt het Duitse NachDenkSeiten.

Maar de Westerse diplomatie besloot anders, ondanks een verklaring van de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties: 'Als de VN-Veiligheidsraad de verwerpelijke daad van agressie van IsraŽl op onze diplomatieke gebouwen in Damascus had veroordeeld en vervolgens de daders ervan voor het gerecht had gebracht, zou de noodzaak voor Iran om IsraŽl te straffen wellicht zijn ondervangen.'

'Het Westen draagt daarom op zijn minst enige verantwoordelijkheid voor de recente escalatie. Deze had voorkomen kunnen worden', schrijft Jens Berger op NachDenkSeiten. 'Nu is er een zeer reŽel risico op escalatie tussen IsraŽl en Iran. Wat als de IraniŽrs bijvoorbeeld Hezbollah 'loslaten'? Dan zouden IsraŽl en Libanon een slagveld worden. Dit moet worden voorkomen. Dit vereist echter diplomatie.'

Bron: NachDenkSeiten