Vredesduif met olijftak in snavel.

Israëlische apartheid

28-9-2020 In een brief riepen 452 maatschappelijke groeperingen - vakbonden, bewegingen, politieke partijen en organisaties - uit tientallen landen over de hele wereld, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en haar lidstaten op om de Israëlische apartheid te onderzoeken en om gerichte sancties op te leggen om die apartheid en de illegale annexatie van Palestijns land te stoppen.

 

 De brief markeert de lancering van een wereldwijde publiekscampagne waarin de VN wordt opgeroepen haar verantwoordelijkheid te nemen voor het onderzoek naar en de uitroeiing van het apartheidsregime van Israel, vergelijkbaar met de rol die het heeft gespeeld bij het beëindigen van de apartheid in zuidelijk Afrika.

 

De wereldwijde brief noemt "de toenemende erkenning van Israels handhaving van een apartheidsregime over het Palestijnse volk." Het merkt op dat 47 onafhankelijke mensenrechtendeskundigen binnen de Verenigde Naties hebben verklaard dat de plannen van de Israelische regering om grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever illegaal te annexeren "een visie van een 21e-eeuwse apartheid" zouden vormen.

 

De brief, uitgebracht door de Palestijnse Raad voor Mensenrechtenorganisaties, ondersteunt de oproep van het Palestijnse maatschappelijk middenveld in mei tot sancties tegen Israel om de aanhoudende annexatie en apartheid te stoppen.

 

Palestijnse maatschappelijke groeperingen organiseren van 22 tot 28 september een wereldwijde actieweek tijdens de AVVN, gericht op de hashtag #UNInvestigateApartheid.

 

Onder de vele prominente ondertekenaars van de brief zijn: het Palestinian NGO Network (PNGO) met zijn 142 lidorganisaties; de Argentijnse Liga voor Mensenrechten; La Via Campesina (Zuidoost-Azië); National Alliance of People's Movements (India); Jewish Voice for Peace (VS); La Cimade (Frankrijk); Franse Communistische Partij; Trocaire (Ierland); Sinn Féin (Ierland); Confederación General del Trabajo, (CGT) (Spanje); en Mwatana for Human Rights (Jemen).

 

De wereldwijde brief besluit met een oproep aan de VN en al haar lidstaten om:

* Internationale onderzoeken te beginnen naar het Israelische apartheidsregime over het Palestijnse volk als geheel, evenals naar de bijbehorende staats- en individuele strafrechtelijke aansprakelijkheid, onder meer door het opnieuw samenstellen van het speciale VN-comité tegen apartheid en het VN-centrum tegen apartheid om een einde te maken aan apartheid in de eeuw.
* Wapenhandel en militaire veiligheidssamenwerking met Israel te verbieden.
* Alle handel met illegale Israelische nederzettingen te verbieden en ervoor te zorgen dat bedrijven zich onthouden van zakelijke activiteiten met Israels illegale nederzettingen en deze te beëindigen.

 

De VN richtte in 1962 de Speciale Commissie tegen Apartheid op om apartheid in Zuid-Afrika te onderzoeken, en legde uiteindelijk sancties op die bijdroegen aan het beëindigen ervan.

 

Naast maatschappelijke groeperingen hebben in de afgelopen maanden prominente personen van over de hele wereld de Palestijnse oproep overgenomen. Negen voormalige presidenten van Latijns-Amerika tot Zuid-Afrika hebben, samen met honderden publieke figuren uit Zuidelijke landen, ook opgeroepen tot gerichte sancties om de annexatie en apartheid van Israel te stoppen. Tientallen Arabische leiders, waaronder voormalige premiers, diplomaten en culturele figuren, hebben een initiatief goedgekeurd dat is gestart door de voormalige VN-diplomaat Lakhdar Brahimi waarin wordt opgeroepen tot sancties tegen Israel als reactie op apartheid en aanhoudende annexatie.

 

Hieronder de lijst met Nederlandse ondertekenaars:

BIJ1
St. Groningen-Jabalya, Groningen
WILPF Netherlands
Palestina Werkgroep Enschede (NL)
Black Queer & Trans Resistance NL
EMCEMO
CTID
Breed Platform Palestina Haarlem
docP - BDS Netherlands
Stop Wapenhandel
Transnational Institute
Palestina Komitee Rotterdam
Palestine Link
Christian Peacemaker Teams - Nederland
Soul Rebel Movement Foundation
The Rights Forum
Nederlands Palestina Komitee

Bron: BDS NL