Vredesduif met olijftak in snavel.

Oorlogsmisdaden in Jemen

14-12-2022 Terwijl de media in Europa en de VS exclusief focussen op de oorlogsmisdaden die worden begaan tijdens de Russische invasie van OekraÔne negeren zij compleet de actieve medewerking van meerdere westerse landen aan identieke oorlogsmisdaden in Jemen, door middel van massale wapenleveringen aan Saoedi-ArabiŽ en de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Het rapport Not a Single Body in One Piece: How Civilian Harm from Explosive Weapons in Yemen Calls for Immediate Action is gebaseerd op veldonderzoek door de Jemenitische organisatie voor mensenrechten Mwatana in samenwerking met de Nederlandse vredesorganisatie Pax tussen januari 2019 en maart 2021.

Dit rapport toont aan de hand van ooggetuige-verklaringen de verstrekkende gevolgen voor burgers: doden, gewonden, trauma, verlies van inkomsten en de vernietiging van huizen.

"Staten moeten onmiddellijk stoppen met de verkoop of levering van wapens aan alle strijdende partijen, zowel staten als niet-statelijke actoren", verklaarde Radhya Almutawakel, directeur van Mwatana.

"Een internationaal mechanisme is essentieel om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken, inclusief alle incidenten waarbij explosieve wapens werden gebruikt, waarbij burgers en burgerobjecten werden getroffen."

De door Mwatana gedocumenteerde incidenten in dit rapport vormen geen complete lijst van alle mogelijke schendingen begaan door de partijen bij het conflict in Jemen. Het is slecht een selectie van aanvallen waarbij burgers werden geschaad en burgerobjecten werden vernietigd.

Sinds het begin van de oorlog in september 2014 heeft Mwatana aanvallen door alle strijdende partijen in Jemen gedocumenteerd, waaronder de aanvallen door de coalitie onder leiding van Saoedi-ArabiŽ en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) , door de Ansar Allah groepering (Houthi's), door de internationaal erkende regering van Jemen, en door de VAE gesteunde troepen, waaronder de zuidelijke overgangsregering (Southern Transitional Council).

Tussen september 2014 en 31 augustus 2022 documenteerde Mwatana 1.044 luchtaanvallen waarbij burgers of burgerobjecten werden geraakt. Daarbij kwamen 3.618 burgers om, onder wie 459 vrouwen en 1.207 kinderen.

Nog eens 3.973 burgers raakten gewond, onder wie 464 vrouwen en 1.013 kinderen. Ook werden honderden civiele objecten, zoals ziekenhuizen, huizen, scholen en andere dienstverlenende voorzieningen, beschadigd of vernietigd. Deze schade zal nog jarenlange gevolgen hebben voor de burgerbevolking.

Bron: De Wereld Morgen