Vredesduif met olijftak in snavel.

Jerusalem Hug

19-6-2013 Op maandag 24 juni 2013 vond in Jeruzalem de īJerusalem Hugī plaats. Bewoners van Jeruzalem, IsraŽliŽrs en Palestijnen, alsmede bezoekers uit de gehele wereld, liepen hand in hand rondom stadsmuren van de Oude Stad. Zij staan zij aan zij in hun wens naar vrede en in hun liefde voor Jeruzalem.

 

De Oude Stad als geheel is een heiligdom en behoort een stad te zijn voor zowel Palestijnen als IsraŽliŽrs.

Reeds voor het 7e jaar wordt deze 'Jerusalem Hug' tot stand gebracht.† De initiatiefnemers vanaf het eerste uur zijn een IsraŽlische burgemeester,† Dvora Pearlman, een Palestijnse sjeik, Ibrahim Abu el-Hawa, en de Amsterdamse kunstenaar Rob Schrama.

Er bestaat wereldwijd† nog maar weinig vertrouwen in een politieke oplossing voor het Midden-Oosten conflict. De 'Jerusalem Hug' staat symbool voor een andere manier om vrede te bereiken.

Als we vrede vinden in onszelf† en† in staat zijn om te vergeven en te delen, komt vrede dichterbij. †De īJerusalem Hugī geeft uitdrukking aan deze wens tot verandering . Jeruzalem staat symbool voor vrede en vergeving . Laat Jeruzalem een stad van verbinding zijn, het kloppend hart van een wereld waar eenheid en vrede een feit zijn.

Als de bewoners van Jeruzalem hun hart voor elkaar openen en de ander gaan beschouwen als hun gelijke, zullen onrechtvaardigheden tussen hen ook niet meer gewenst worden. En als de intentie bestaat om samen in een onverdeeld Jeruzalem te willen wonen, zal de stap ook gezet kunnen worden om dat in het gehele Heilige Land te realiseren. Palestijnen en IsraŽliŽrs, twee volkeren, twee naties, kunnen in ťťn land, zonder grenzen, naast elkaar leven, als confederatie, met Jeruzalem als hoofdstad.

De belangstelling voor de 'Jerusalem Hug' wordt elk jaar groter. De intentie is om de 'Jerusalem† Hug' te blijven herhalen, net zolang tot alle Palestijnen en IsraŽliŽrs hun harten voor elkaar hebben geopend en als gelijkwaardige burgers in vrede met elkaar verder gaan leven.

Rob Schrama reisde met een Nederlandse delegatie naar Jeruzalem, de koffers gevuld† met† kleurrijke hartjesstickers, die tijdens de Jerusalem Hug bij de deelnemers op hun hart werden gedrukt.

19-6-2013