7-12-2020 Op 19 september is in het Stadstheater te Zoetermeer door het Humanistisch Vredesberaad de ereprijs 'Journalist voor de vrede 2020' toegekend aan Carolien Roelants, o.a. columniste bij NRC. De prijs werd symbolisch uitgereikt door de vorige winnaar Rudi Vranckx, en persoonlijk overhandigd door burgemeester Lokker van Zoetermeer.
Een beperkt aantal toeschouwers was vooraf getuige van een boeiend digitaal interview met Vranckx over o.a. zijn werkwijzen en voorbereidingen als journalist in oorlogsgebieden, en de zorgen over zijn filmteam. Welke morele dilemma's kwam hij tegen?, hoe betrokken hij soms raakte bij gevaarlijke situaties? en telkens de zaken van alle kanten probeerde te bekijken? waren de vele vragen die presentatrice Vida Niazian aan Vranckx stelde. Voor jonge aankomende journalisten had hij een boodschap: "doe het met passie, sta in het leven en reken niet op een kantoorbaan". Zijn docu "From Mosul with love" is daarvan een mooi voorbeeld.
Naast de uitreiking van wisselprijs, een kunstwerkje van een nautilusschelp met de namen van 15 winnaars sinds 2003, werd het juryrapport voorgelezen.
Dit rapport vermeldde over Carolien Roelants onder meer "dat haar actuele kennis, ongebondenheid, de toegankelijke persoonlijke schrijfstijl, openheid, en wijze van analyseren voor velen het beeld van landen in het Midden-Oosten in deze tijd duidelijk maakt.
Zoals in haar laatste boek: "Dwars door het Midden Oosten" dat overzichtelijk informatie biedt over het lot van mensen in oorlogstijd in Jemen, Saoedi-Arabië, Syrië, Palestina en Iran, met een speciaal laatste hoofdstuk over de toekomst en economische situatie van vrouwen en hun mogelijkheden om aan de politiek deel te nemen. In haar wekelijkse graag gelezen columns "dwars" is de zin : "scheidt de feiten van de hypes" en "zoek de belangen" heel typerend.
Ook Roelants vertelde in het tweede interview over haar beginjaren, ongeveer 40 jaar geleden in Afghanistan en Pakistan en het verschil tussen haar observaties en werkwijze met die van Vranckx. Met haar geschiedkundige achtergrond en reeksen waarnemingen en eindeloze gesprekken bouwde zij een enorme dossier van informatie op. Ze voelt zich zeer verantwoordelijk voor de bronnen en heeft sommige interviews daarom zelfs niet gepubliceerd. Toch probeert Roelants zo zuiver mogelijk te zijn met de vraag: kloppen de feiten? Zo twijfelt ze openlijk in haar boek aan cijfers van gerenommeerde instituten zoals ACLED en beschrijft de wording van het Kalifaat naast het hypocriete gedrag van het westen met de eindeloze wapendeals. De prijs is zeker terecht uitgereikt.
Ze heeft twee grote passies: taarten bakken en journalistiek, ze heeft geen spijt van de keus voor het laatste vak.
De ereprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die zich onderscheiden heeft door onafhankelijke en kritische berichtgeving over oorlogsgebieden en aldus bijgedragen heeft aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
Auteur: Anke Polak