Vredesduif met olijftak in snavel.

Kaja Kallas EU-buitenlandchef

5-7-2024 Kaja Kallas wordt de nieuwe EU-buitenlandchef. Kallas staat bekend als een compromisloze havik en vindt vredesonderhandelingen zinloos. Zij eist een militaire overwinning van de NAVO op Rusland en vindt de opdeling van Rusland in kleine staten een goed idee. 'Plaatsen we echt iemand die graag Russen verslindt als ontbijt in deze positie?', vraagt een hoge EU-diplomaat zich onthutst af.

 

Kaja Kallas
Minister-president van Estland Kaja Kallas wordt de nieuwe hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. Kallas staat bekend als een compromisloze havik. Amerikaanse hardliners noemen Kaja Kallas hun lievelings-Europeaan.

 

Rusland vernietigen en opdelen
'Een nederlaag van Rusland is een goede zaak, want dan weet je dat er echt een verandering in de samenleving kan plaatsvinden', zei Kallas afgelopen mei op de Lennart Meri Conferentie in Tallinn. 'Ook denk ik dat het een goed idee is dat de grote macht feitelijk veel kleiner wordt gemaakt. Dat je Rusland opdeelt in meerdere kleine staten. Dat zou een goede zaak zijn.'

 

'Gevaarlijkst denkbare keuze'
'Ze roept op tot een 'militaire overwinning' op Rusland. Ze omschrijft vredesbesprekingen als 'zinloos'. De premier van Estland, Kaja Kallas, heeft zelfs het idee geopperd om Rusland in 'kleinere staten' te verdelen. Van alle mensen wordt nu verwacht dat zij de 'hoofddiplomaat van de EU wordt. Een slechtere en gevaarlijkere keuze is niet denkbaar', vindt Tobias Riegel van NachDenkSeiten.

Bron: NachDenkSeiten