Vredesduif met olijftak in snavel.

VS wil kernproeven hervatten

25-5-2020 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie - Artsen voor Vrede zegt in een verklaring met grote verontrusting kennisgenomen te hebben van het bericht in de Washington Post van 23 mei dat binnen de regering Trump serieus gedacht wordt aan het hervatten van kernproeven.

 

Daarmee zou een moratorium sinds 1992 worden doorbroken en de nucleaire wapenwedloop een nieuwe impuls krijgen, met alle risico's op een nieuwe Koude Oorlog en een wereldwijde nucleaire ramp, die Covid-19 ver zal overtreffen en waarbij medische hulp een illusie zal zijn.

De VS zou hiermee opnieuw een belangrijk internationaal verdrag ter voorkoming van een nucleair conflict terzijde schuiven - de CTBT: Comprehensive Test Ban Treaty - , na de Iran-deal, het INF en deze week nog het Open Skies verdrag, terwijl oproepen van president Poetin om het belangrijke New Start verdrag te verlengen, onbeantwoord blijven. Met de in gebruik name van een onderzeeŽr met z.g. 'mini-nukes' voor gebruik op het slagveld dreigt hiermee een levensgevaarlijke situatie te ontstaan.

De VS heeft, net als de andere kernwapenstaten in de Veiligheidsraad, de z.g. P5, , het Non Proliferatie Verdrag getekend, inclusief Artikel VI, dat verplicht tot het afbouwen van alle nucleaire arsenalen. Volgend jaar vindt de 10 e Toetsingsconferentie plaats van dit NPV, en Nederland is daarbij als vicevoorzitter nauw betrokken. Minister Blok heeft het slagen ervan tot top prioriteit verklaard, en onlangs nog de kernwapenstaten gewezen op hun verplichtingen inzake Art. VI.

In het verlengde van de Regeerakkoordzin "Het kabinet zet zich (...) actief in voor een kernwapenvrije wereld" vragen wij dan ook van de Nederlandse regering:

1. Neem krachtig stelling bij de regering Trump tegen hervatting van kernproeven;

2. Roep andere landen op hetzelfde te doen, m.n. onze NAVO-bondgenoten - allen ook ondertekenaar van het NPV;.

3. Intensiveer en verbreedt de inspanningen bij de voorbereiding van de NPV Toetsingsconferentie, om de kernwapenstaten eindelijk zover te brengen dat zij hun ontwapeningsbelofte nakomen.

Bron: NVMP