Vredesduif met olijftak in snavel.

2000 kernwapens op scherp

28-7-2017 Op 25 september, aan de vooravond van de International UN-day of Total Abolition of Nuclear Weapons, komen maatschappelijke organisaties bijeen om kritische steun uit te spreken voor de rol die Nederland hierbij speelt, en om te bespreken hoe deze rol verder uitgebouwd en aangescherpt kan worden.

 

Er zijn wereldwijd nog altijd ruim 15.000 kernwapens, waarvan duizenden op scherp staan, en tot 1000 keer krachtiger zijn dan de bom die Hiroshima verwoestte. Wat kan Nederland doen om een einde te maken aan deze nucleaire dreiging, die de hele mensheid kan vernietigen - bedoeld of onbedoeld?

 

Maatschappelijke organisaties als het Rode Kruis, Mayors for Peace, PAX, kerken, het Humanistisch Verbond en de NVMP Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken hebben gezorgd voor een revival van het maatschappelijk en politiek debat over 'Hoe bereiken we een kernwapenvrije wereld', een wens van opeenvolgende kabinetten en 85% van de bevolking. Door 45.000 handtekeningen te verzamelen dwongen zij in 2016 een parlementair debat af, dat vier moties opleverde tégen kernwapens en vóór deelname aan VN-onderhandelingen over een kernwapenverbod. En ons land nam actief deel, als enig NAVO-lid. Op 7-7-17 sloten 122 VN-leden een historisch verbodsverdrag. Nederland stemde tegen, onder meer wegens NAVO-verplichtingen, maar wil zich blijven inzetten voor een kernwapenvrije wereld, bijvoorbeeld als bruggenbouwer tussen de 'verbodslanden' en de kernwapenstaten.

 

Kom 25-9 meepraten, en luisteren naar bijdragen van Sico van der Meer (Clingendael), Gerrit van der Wal (Medisch Appel), Karin van der Broeke (Wereldraad van Kerken), Gijs Scholten van Asschat (o.v.), onder leiding van Jan Hoekema (Mayors for Peace) en Peter Buijs (NVMP).

 

Tijd: maandag 25 september, 19.30 -21.30 uur.

Locatie: Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag. Openbaar vervoer vanaf Den Haag CS: tram 2 richting Kraayenstein, tram 3 richting Loosduinen, tram 4 richting De Uithof , tram 6 richting Leyenburg, halte Grote Markt

Toegang is vrij, gaarne aanmelden op www.humanityhouse.org

 

Info: www.nvmp.org Tel. 06-42009559

28-7-2017