Vredesduif met olijftak in snavel.

Eerlijk over Kernwapens

7-8-2020 Burgerinitiatief Eerlijk over Kernwapens wil tot openheid te komen rondom de kernwapens in Nederland. De opslag van de wapens in Volkel brengt namelijk kosten en risico's met zich mee voor Nederland. Volgens initiatiefnemer Jesper Heshusius moet het duidelijk worden wat deze kosten en risico's precies zijn. Alleen zo kan een democratisch besluit worden genomen over deze kernwapens.

 

'Het is ondemocratisch dat ons parlement niet wordt betrokken bij het kernwapenbeleid van onze overheid. Ook kunnen zij ditbeleid momenteel niet goed controleren,'' aldus Heshusius. ''Wij pleiten dan ook dat de Tweede Kamer overgaat tot een parlementaire enquête over kernwapens in Nederland.''

 

Het burgerinitiatief heeft 40.000 steunbetuigingen nodig om te worden behandeld in de Tweede Kamer. Op eerlijkoverkernwapens.nl is meer informatie te vinden over het initiatief. Op de website kunnen mensen ook hun digitale handtekening zetten.

 

Achtergrond

 

75 jaar geleden maakte de wereld kennis met de vernietigende kracht van kernwapens - Hiroshima, Japan op 6 augustus 1945. In de periode na de oorlog hebben negen kernmachten duizenden van deze massavernietigingswapens geproduceerd. In Nederland liggen al decennialang Amerikaanse kernwapens opgeslagen in het Brabantse Volkel. Dit is echter nooit door een zittend kabinet erkend.

7-8-2020