Vredesduif met olijftak in snavel.

VN-Kernwapenverbod

29-10-2020 Op 24 oktober ratificeerde Honduras als 50e land het VN-Kernwapenverbod. Dat betekent dat het verdrag 90 dagen later in werking zal treden. 75 jaar nadat kernwapens werden uitgevonden en voor het eerst werden gebruikt, zijn kernwapens nu eindelijk echt verboden onder internationaal recht.

 

Dit creeert een nieuwe situatie en een nieuw juridisch kader, waar landen die niet meedoen, zoals Nederland, zich tot zullen moeten verhouden. Niemand kan er nog onderuit, kernwapens staan vanaf nu overduidelijk aan de verkeerde kant van de wet.

 

De regering heeft duidelijk gemaakt dat er alleen politieke redenen zijn om het VN-Kernwapenverbod niet te tekenen. Maar massavernietigingswapens zijn niet iets om politieke spelletjes mee te spelen. Landen als Nederland, die staan voor een internationaal systeem gebaseerd op verdragen en het internationaal recht, kunnen in het kader van het VN-Kernwapenverbod eindelijk afscheid nemen van deze onmenselijke wapens en de Amerikaanse kernwapens op een veilige manier uit Nederland verwijderen.

Bron: PAX