Vredesduif met olijftak in snavel.

NAVO: kernwapens op stand-by

18-6-2024 Directeur Dan Smith van het onafhankelijke Zweedse vredes-onderzoeksinstituut SIPRI waarschuwt voor de toenemende aantallen operationele kernwapens in de wereld. 'Het lijkt erop dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten en mogelijk versnellen. Dat is uiterst zorgwekkend', zegt hij. Op hetzelfde moment kondigt de NAVO aan meer kernwapens uit de opslag te halen en op stand-by te zetten.

 

Nucleair bondgenootschap
In de Britse krant The Telegraph benadrukt Jens Stoltenberg dat de NAVO hiermee wil laten zien dat het een nucleair bondgenootschap is, schrijft de NRC.

 

Onthutst
'Sinds de Koude Oorlog hebben we kernwapens niet meer zo'n prominente rol zien spelen in de internationale betrekkingen', zegt Wilfred Wan, directeur van SIPRI's Massavernietigingswapens-programma onthutst. 'Het is moeilijk te geloven dat er nauwelijks twee jaar zijn verstreken sinds de leiders van de vijf grootste kernwapenstaten gezamenlijk opnieuw hebben bevestigd dat een nucleaire oorlog niet kan worden gewonnen en nooit mag worden uitgevochten.'

 

Uitgaven aan kernwapens gaan wereldwijd door het dak
In 2023 gaven de kernmachten bij elkaar meer dan 85 miljard dollar uit aan kernwapens, een stijging van 13% ten opzichte van 2022. De Verenigde Staten gaven met 50 miljard dollar verreweg het meeste uit aan kernwapens, gevolgd door China (11 miljard), Rusland (8 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (8 miljard), schrijft de NRC op basis van een onderzoek van ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

 

Bron: NRC