Vredesduif met olijftak in snavel.

VN-verdrag verbod kernwapens

26-9-2024 Op 7 juli 2017 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Verdrag voor het verbod op kernwapens aan. 122 landen stemden voor, 1 land stemde tegen, Nederland, en 69 landen stemden niet, waaronder alle kernmachten en alle andere NAVO-landen. Deze week ratificeerden Indonesië, Sierra Leone en Salomonseilanden het verdrag. 73 landen hebben het verdrag geratificeerd. Nederland niet.

 

Internationale campagne voor de afschaffing van kernwapens
ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) is in 2007 opgericht en zet zich in voor de afschaffing van kernwapens. In 2017 kreeg de organisatie de Nobelprijs voor de vrede.

 

12.512 kernwapens
Negen landen hebben kernwapens: Rusland, de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Pakistan, India, Israël en Noord-Korea. In Italië, Turkije, België, Duitsland en Nederland liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. In Belarus liggen Russische kernwapens opgeslagen. Bij elkaar zijn er volgens ICAN 12.512 kernwapens op de wereld.

 

3 EU-landen
3 EU-landen hebben het verdrag geratificeerd: Ierland, Malta en Oostenrijk. Alle andere EU-landen niet. Ook de NAVO-landen hebben het verdrag niet geratificeerd.

 

Rusland verandert spelregels
Een dag nadat Indonesië, Sierra Leone en Salomonseilanden het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens ratificeerden, veranderde Rusland zijn spelregels voor kernwapens. Vanaf nu kan Rusland volgens deze spelregels kernwapens inzetten als het land met conventionele wapens wordt aangevallen met steun van een land dat kernwapens heeft. Rusland reageert hiermee op de mogelijke inzet van langeafstandsraketten van de NAVO in Oekraïne.

Bron: ICAN