Vredesduif met olijftak in snavel.

Actie4daagse bij Hoge Raad

9-8-2013 Van 6 augustus (herdenking 1e atoombom op Hiroshima) t/m 9 augustus (herdenking 2e atoombom op Nagasaki) voerde 'Actie tegen Kernwapens' en 'Ontwapen!' actie op de stoep van de Hoge Raad in Den Haag. Daarmee werd geprotesteerd tegen de volgens de actievoerders misdadige uitspraak van de Hoge Raad, dat het gebruik van kernwapens geoorloofd zou kunnen zijn, ook het eerste gebruik.

 

Op 8 juli 1996 verklaarde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag het dreigen met of gebruiken van kernwapens illegaal. Deze uitspraak is door burgers wereldwijd gebruikt om hun burgerplicht te vervullen en militaire basisen te inspecteren op aanwezigheid van kernwapens. Volgens de Neurenberg Principes heeft elke burger immers de plicht (de voorbereidingen voor) het plegen van oorlogsmisdaden te helpen voorkomen.

Deze uitspraak van het Internationaal Gerechtshof is ook gebruikt in de rechtszaken van o.a. het Tribunaal voor de Vrede tegen de Nederlandse staat, met als doel de aanwezige kernwapens uit Nederland te verwijderen. En van de resultaten in de rechtsgang is dat de Hoge Raad der Nederlanden in 2001 heeft bepaald dat nucleaire vernietiging van steden best rechtmatig zou kunnen zijn.

Deze uitspaak, die volgens de actievoerders strijdig is met het oorlogsrecht, het genocideverdrag en de Neurenberg Principes en al meermalen aangevochten is, was nu aanleiding om de inzet van de eerste kernwapens, tegen de steden Hiroshma en Nagasaki, op de stoep van de Hoge Raad te herdenken.

Protest bij Hoge Raad

Protest bij Hoge Raad

Protest bij Hoge Raad

Protest bij Hoge Raad

Het moment dat de atoombom op Nagasaki viel, werd op gepaste wijze herdacht

Foto's: Boyd Noorda, sociamedia.nl

Redactie Vredessite