Vredesduif met olijftak in snavel.

Kerstbestand in Oekraïne

22-12-2022 Laten we oproepen tot een staakt-het-vuren in Oekraïne voor Kerst 2022/2023, van 25 december tot 7 januari, als teken van onze gedeelde menselijkheid, verzoening en vrede. Deze gedachte zit achter de petitie van het International Peace Bureau, die ook u kunt ondertekenen.

 

Het Kerstbestand van 1914 in het midden van de Eerste Wereldoorlog was een symbool van hoop en moed, toen de mensen van de oorlogvoerende landen op eigen gezag een wapenstilstand organiseerden en deelnamen aan spontane verzoening en verbroedering. Dit was het bewijs dat zelfs tijdens de meest gewelddadige conflicten, in de woorden van Paus Benedictus de Vijftiende, 'de wapens mogen zwijgen op z'n minst gedurende de nacht dat de engelen zongen'.

 

We richten ons tot de leiders van de oorlogvoerende partijen: laat de wapens zwijgen. Geef de mensen een moment van vrede, en open, met dit moment, de weg naar onderhandelingen.

 

We roepen de internationale gemeenschap op om het idee van een Kerstbestand met kracht te steunen en uit te dragen, en om aan te dringen op een nieuw begin van onderhandelingen tussen de twee partijen.

 

Onze visie en doel zijn een nieuwe vredesarchitectuur voor Europa met veiligheid voor alle Europese landen op de basis van gezamenlijke veiligheid.

 

Vrede, verzoening en een gedeeld gevoel van menselijkheid kunnen het winnen van de haat, het geweld en het schuldgevoel die nu de oorlog beheersen. Laten we weer beseffen dat we allemaal mensen zijn en dat oorlog en elkaar vernietigen waanzin is.

 

Een Kerstbestand is hard nodig en biedt de kans om weer in contact te komen met ons meegevoel met elkaar. Samen kunnen we - als we dat willen - de kringloop van vernietiging, lijden en dood doorbreken.

 

Teken de petitie

Bron: International Peace Bureau