Vredesduif met olijftak in snavel.

Geld: krijgsmacht of klimaat

21-11-2022 Een nieuw rapport onthult dat militaire uitgaven de klimaatcrisis verdiepen door de uitstoot te verhogen, geld te onttrekken aan klimaatuitgaven en conflicten in de meest klimaatgevoelige landen aan te wakkeren. Het rapport 'Climate Collateral' onderzoekt de impact van stijgende wereldwijde militaire uitgaven op de klimaatcrisis.

 

Het rapport is opgesteld door de internationale onderzoeksorganisatie Transnational Institute, samen met Stop Wapenhandel (Nederland) en Tipping Point North South (VK).

 

De belangrijkste bevindingen uit het rapport zijn:

- De rijkste landen (bekend als 'Annex 2-landen' in VN-klimaatonderhandelingen) geven 30 keer zoveel uit aan krijgsmachten als aan klimaatfinanciering.
- De stijging van de militaire uitgaven heeft geleid tot een stijging van de uitstoot van militaire broeikasgassen, die momenteel 5,5% van de totale uitstoot van broeikasgassen uitmaken.
- In plaats van klimaatfinanciering te verstrekken, verkopen Annex 2-landen wapens aan 40 van de meest klimaatgevoelige landen, waardoor conflicten en instabiliteit worden aangewakkerd naarmate de klimaatcrisis verergert.

 

Het rapport onderzoekt de beweringen van NAVO-lidstaten zoals de VS en het VK dat ze de klimaatverandering aanpakken door hun legers te vergroenen. Het rapport vermeldt verschillende 'net zero'-doelen, maar er wordt geen bewijs gevonden dat het leger het overgrote deel van de uitstoot van zijn vliegtuigen, schepen en tanks, die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en waarvoor geen alternatieve brandstoffen bestaan of komen, kan verminderen.

 

Het rapport werpt ook de schijnwerpers op het COP27-gastland, Egypte, als een case-study van een land dat wordt gesteund door Europese en Amerikaanse wapendeals in plaats van klimaatfinanciering, waardoor een autoritair regime zijn bevolking kon blijven onderdrukken.

 

Wendela de Vries, onderzoeker bij Stop Wapenhandel en co-auteur van het rapport zegt: 'Te midden van een klimaatcrisis hebben we veiligheid nodig voor iedereen, niet alleen voor de rijke landen. In plaats van geld uit te geven aan wapens en wapens te verkopen aan kwetsbare landen, moeten de rijkste landen hun beloofde klimaatfinanciering waarmaken en hun militaire uitstoot verminderen.'

 

Co-auteur van het rapport Nick Buxton van Transnational Institute: 'Dit rapport laat zien dat klimaatverandering de nieuwste nevenschade van oorlog is geworden. Er zijn nog maar een paar jaar om actie te ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken, maar de legers van de wereld gooien olie op het vuur. De 2,1 biljoen dollar aan wereldwijde militaire uitgaven leidt ertoe dat geld wordt onttrokken aan klimaatactie, de uitstoot toeneemt en conflicten in de meest klimaatgevoelige landen worden aangewakkerd. Als we onze planeet willen verdedigen, moeten we dringend de spanningen de-escaleren en vreedzame oplossingen voor conflicten vinden. Er is geen veilige natie op een onveilige planeet.'

 

Het complete rapport

Bron: Stop Wapenhandel