Vredesduif met olijftak in snavel.

Antimilitarisme en klimaat

28-12-2022 Actiegroepen als Extinction Rebellion, Greenpeace en Amelisweerd Niet Geasfalteerd voeren actie tegen de klimaatverandering en de aantasting van het milieu, die een bedreiging vormen voor het voortbestaan van de aarde. Zij kiezen voor directe actie met een hoge persoonlijke opoffering. 20 januari is er in Utrecht een film en debatavond over.

 

affiche film en debatavond

De anti-militaristische actiegroep Onkruit baarde in de jaren 80 veel opzien met directe acties tegen het leger en het militarisme; de groep ontstond vanuit de totale dienstweigering, zo'n 75 jongeren verdwenen met hun weigering voor een jaar in de gevangenis.

 

Op de debatavond wordt met huidige actievoerders en actievoerders van weleer een gesprek gevoerd over de motieven en welke actiemiddelen het meest effectief zijn. Ook de dilemma's komen aan de orde, zoals: het belang van een radicale voorhoede en het gevaar om je te vervreemden van de brede beweging en hoe hou je het vuur brandend.

 

Onder leiding van oud-totaalweigeraar en freelance journalist Willem de Haan gaan de aanwezige actievoerders met elkaar en met de bezoekers in gesprek. Een wetenschapster van de Universiteit Utrecht die promoveert op directe actievormen wordt gevraagd een bijdrage te leveren vanuit de wetenschap.

 

Voorafgaand aan het debat wordt de film gedraaid van Onkruit vergaat niet*. De film toont actiebeelden van Onkruit en totaalweigeraars in de jaren 80 en van Extinction Rebellion nu en interviews met betrokkenen van toe en nu. Heel actueel laat de film ook actiebeelden zien van Just Stop Oil en een interview met Wouter Mouton uit Brugge die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis.

 

De debatavond onder leiding van moderator Willem de Haan vindt plaats op 20 januari om 19.30 uur in de De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht. Aanmelden via www.onkruitvergaatniet.nl

 

* De film is gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper, met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas.

Bron: Onkruit vergaat niet