Vredesduif met olijftak in snavel.

Turkijedeal 2.0

17-3-2020 Het lijkt wel weer 2015, gammele bootjes vol migranten meren aan op de Griekse eilanden, grote groepen mensen zijn gevangen tussen de grens van Turkije en Griekenland. In niemandsland.

 

Maar deze mensen komen niet uit het niets. De huidige situatie is een direct gevolg van buitenlandse politiek van de EU en met name de Turkije-deal uit 2016. Een Turkijedeal 2.0 waar vandaag over gesproken wordt, blijft gebaseerd op repressie van immigranten en zal daarmee geen verbetering brengen.

Christian Peacemaker Teams is sinds 2014 actief op Lesbos en schetst perspectief bij de huidige nieuwsberichten. "De stroom migranten is nooit weg geweest" zegt Annelies Klinefelter, voorzitter van CPT - Nederland en als jaren actief bij het programma op Lesbos. "Dat mensen na 2016 niet meer konden doorreizen maakte de situaties niet minder schrijnend."

Sinds 2016 zitten duizenden mensen vast op de Griekse eilanden. Een aantal zijn gedeporteerd naar aanleiding van de Turkije-deal, maar het overgrote merendeel wacht op de ellenlange procedures die ze moeten doorlopen voordat ze verder mogen. Van overige delen van deze 'deal' is weinig terecht gekomen. Klinefelter: "Overige EU-landen zouden migranten overnemen uit Griekenland en personeel sturen voor de afhandeling van procedures. Dat is niet gebeurd."

De Turkije-deal werd gepresenteerd als afhandeling van het migratieprobleem. De praktijk is echter weerbarstig. Het blijkt dat wanneer westerse landen blijven interveniŽren in het Midden-Oosten, er ondanks afspraken tussen de EU en Turkije, nog steeds mensen wegvluchten voor het geweld. Deze mensen zoeken een veilig heenkomen maar raken verzeild in het onnavolgbare beleid van onder andere de Nederlandse regering.

De grote groep migranten die nu onderweg is wordt gebruikt als schrikbeeld voor de EU. Het zou juist de EU wakker moeten schudden. De 'deal' heeft niet gewerkt. Turkije blijkt geen veilig heenkomen te bieden en de centra op de Griekse eilanden zitten voller dan ooit. Repressie is niet het antwoord.

De migranten die nu aan het hek bij Griekenland staan worden door Turkije, maar ook door de EU misbruikt als pionnen in een machtsspel. Premier Rutte roept Turkije op zich weer aan de 'deal' te houden. Christian Peacemaker Teams roept Griekenland op de deal ook naast zich neer te leggen. Europa was nooit als fort bedoeld. Haar wel als zodanig beschouwen levert juist die ellende op die de oprichting van de EU, die zichzelf op haar eigen website verklaart tot meest succesvolle vredesproject uit de geschiedenis van de mensheid, zou moeten voorkomen.

https://cpt-nl.org/blog/persbericht-over-mensen-sluit-je-geen-deals/