Vredesduif met olijftak in snavel.

Na de brand in Moria

5-10-2020 In de nachten van 8 op 9 september is hotspot (concentratie)kamp Moria op Lesbos afgebrand. De gevolgen zijn enorm en ook nu nog niet volledig te overzien. In dit artikel een samenvatting van de gebeurtenissen en een omschrijving van de Nederlandse reactie op het gebeurde.

 

In de nachten van 8 op 9 september is hotspot (concentratie)kamp Moria op Lesbos afgebrand. De gevolgen zijn enorm en ook nu nog niet volledig te overzien. Over de achtergronden van deze brand schreven wij op 9 september dit persbericht, en publiceerde het team op Lesbos dit overzicht met achtergrondinformatie.

 

De reactie van Nederland tot nu toe is volstrekt onvoldoende. Daarom luidden op dinsdag 29 september om 9.30 uur gedurende 8 minuten en 20 seconden in heel Nederland vele kerkklokken. 1 seconde voor elk van de kinderen die Nederland op zou moeten nemen volgens de ondertekenaars van de petitie 500kinderen.nl die op dat moment wordt aangenomen. Ook vertrekt op 5 oktober een vliegtuig van organisatie We Gaan Ze Halen met de mogelijkheid om 189 personen naar Nederland te evacueren. Het wachten is op toestemming van de Nederlandse overheid om mensen aan boord te laten gaan.

 

Op Lesbos is razensnel een nieuw kamp uit de grond gestampt, Moria 2.0 zo u wil, waar de migranten met geweld naartoe worden gestuurd. De wil om alle migranten op Lesbos daar naartoe te krijgen is zo sterk, dat de humane kampen voor erg kwetsbare mensen, Kara Tepe en CPT-partner Pikpa, nu met sluiting worden bedreigd. De sluiting staat gepland op 15 oktober. Wij willen u allen oproepen om hier actie tegen te voeren. In eerste instantie door lid te worden van de facebookgroep Save Dignity - Safe Pikpa, en op uw social media berichten te plaatsen met de #savedignity en #savepikpa. Meer berichten over deze actie zullen nog volgen.

Christian Peacemaker Teams - Nederland