Vredesduif met olijftak in snavel.

Geweld op Lesbos

2-11-2020 Hoewel de branden het kamp Moria hebben verwoest, zijn de structuren van onrechtvaardigheid die dit beruchte hellegat in stand hielden intact gebleven. Al het geweld en de wanhoop zijn duidelijker geworden voor de omgeving. Aan elke mogelijke en onwaarschijnlijke kant lopen de spanningen op en de meest directe slachtoffers zijn de zwaksten en meest kwetsbaren.

 

Geschreven door het Aegean Migrants Solidarity-team van Christian Peacemaker Teams op 21 september 2020


Hoewel de branden het kamp Moria hebben verwoest, zijn de structuren van onrechtvaardigheid die dit beruchte hellegat in stand hielden intact gebleven. Al het geweld en de wanhoop zijn duidelijker geworden voor de omgeving. Aan elke mogelijke en onwaarschijnlijke kant lopen de spanningen op en de meest directe slachtoffers zijn de zwaksten en meest kwetsbaren.

In de afgelopen 48 uur zijn er talrijke protesten geweest van migranten, waarvan sommige vreedzaam en andere niet, waarbij de politie op grote schaal gebruik maakte van traangas op een menigte waarin zich ook gezinnen en kinderen bevonden. Ze hebben slechts één eis: "Wij willen hier weg."

 

De autoriteiten bouwen een nieuw tijdelijk kamp in het gebied van Kara Tepe om tegemoet te komen aan de directe behoefte aan huisvesting, voedsel en medische zorg. De migranten zijn bang om het tijdelijke kamp binnen te gaan en velen van hen blijven liever op straat in de hoop te kunnen vertrekken. Ze vrezen het nieuwe kamp om verschillende redenen: ze zijn bang dat er weer brand zal uitbreken, bang dat ze maanden of jaren gevangen zullen blijven zoals in Moria, en bang dat de Griekse staat hen binnen afzienbare tijd zal deporteren. En ze zijn zich er terdege van bewust dat er geen garanties zijn dat deze vrees geen werkelijkheid zal worden.

 

De publieke opinie op Lesbos is ook gepolariseerd en er is een oorlogszuchtige spanning ontstaan. Niemand wil een nieuw detentiecentrum, omdat iedereen bang is dat het een nieuw Moria zal worden. Extreemrechtse burgerwachten vallen wanneer ze maar kunnen immigranten aan en ook de organisaties die solidair met hen zijn, vaak met hulp van de politie.

 

Op 11 september hielden anti-fascisten een mars van Mytilene naar Kara Tepe, met de leuzen: 'Geen Moria meer' en 'Solidariteit met migranten'. Zonder aanleiding viel de politie de vreedzame demonstratie aan met traangas en geluidsgranaten, waarbij veel demonstranten werden geslagen. In een poging te ontsnappen aan de politie liep een groep demonstranten de straten van Mytilene in, waar lokale rechtsextremisten hen ook aanvielen.

 

Hierop reageerde de regering door nog meer politie, pantservoertuigen en waterkanonnen naar het eiland te sturen. Alles wijst op oorlog. Organisaties en migranten verwachten de komende dagen voortdurend geweld van de politie, waaronder gedwongen opsluiting in het tijdelijke detentiecentrum en gewelddadige reacties tegen de lokale bevolking die zich verzet tegen de bouw van een nieuw detentiecentrum elders op het eiland.


Bovenstaand bericht maakt deel uit van de meest recente nieuwsbrief van Christian Peacemaker Teams - Nederland. Lees de hele nieuwsbrief hier, of schrijf u in om het laatste nieuws direct in uw inbox te ontvangen. 

Christian Peacemaker Teams - Nederland www.cpt-nl.org