Vredesduif met olijftak in snavel.

Schending mensenrechten

6-12-2012 Volgens Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie, AIHRC, is het geweld tegen Afghaanse vrouwen in de tweede helft van 2012 met ongeveer 22 procent toegenomen, in vergelijking met het jaar daarvoor.

 

Zo verteld de familie van Mah Gul dat ze vermoord werd omdat ze weigerde in te gaan op pogingen van haar schoonmoeder om in de prostitutie te gaan werken. Haar halsslagader werd doorgesneden. De 20-jarige Kulsoom werd in het huis van haar vader vermoord door haar man, ze weigerde in opdracht van haar man haar dochter te verkopen. Sahar Gul werd als bruid verkocht aan een man uit Bghlan, haar moeder dwong haar in de prostitutie te werken. De politie vond haar eerder dit jaar. Op 27 juni 2012 onthoofdden gewapende mannen een 13-jarig meisje, Shazia, omdat ze bij haar ontvoering tegenwerkte. In deze zaak heeft de politie drie verdachten gearresteerd.

 

Soraya Sobhrang van de AIHRC maakt zich vooral zorgen over het feit dat het in 80 procent van de gevallen van seksueel geweld gaat om meisjes die jonger zijn dan achttien", zegt ze.

 

Parwin Rahimi van de AIHRC denkt dat gebrek aan veiligheid een rol speelt in het geweld. "Als iedereen een wapen heeft en criminelen gesteund worden door machtige mensen of een commandant, neemt ook het geweld tegen vrouwen toe", zegt ze.

 

Ondanks dat er in de wet wel degelijk strenge straffen staan opgetekend op geweld tegen vrouwen, worden weinig daders gestraft, of weten zij weg te komen met lichtere straffen. Dit komt vooral omdat zij politieke connecties hebben alsmede de gebrekkige wetshandhaving die geweld tegen vrouwen in de hand lijkt te werken, aldus het AIHRC.

 

Oorspronkelijk bericht

Ontleend aan: www.dewereldmorgen.be, 5-12-2012