Vredesduif met olijftak in snavel.

Internationale migrantendag

15-12-2021 Op 18 december - internationale migrantendag - wordt in verschillende landen aandacht gevraagd voor het protest van migranten van Refugees in Libya voor het UNHCR-gebouw in Tripoli (LibiŽ). Op de Dam in Amsterdam en diverse andere plekken zal actie worden gevoerd in het kader van de Abolish Frontex-campagne.

 

In Amsterdam vindt van 14 tot 16 uur op de Dam een protest plaats, met muziek van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht en zo mogelijk een live verbinding met de mensen in LibiŽ. We delen flyers met informatie en de oproep een petitie aan de regering te ondertekenen uit. Een petitie tot onmiddellijk evacuatie van deze vluchtelingen en het stopzetten van de Nederlandse en Europese samenwerking met LibiŽ om vluchtelingen tegen te houden. Want Nederland is medeverantwoordelijk voor de erbarmelijke situatie van vluchtelingen in LibiŽ.

Na een razzia in de buitenwijken van Tripoli op 1 oktober j.l. - met 5000 arrestaties en 6 doden tot gevolg - hebben 3000 migranten middels een sit-in bescherming gezocht voor de deur van de vluchtelingenorganisatie UNHCR. Zij verdienen onze steun in hun dappere strijd.

Migranten hebben in LibiŽ geen rechten en mogen zonder proces gevangen gezet worden. De Libische detentiecentra zijn berucht om hun mensenrechtenschendingen en martelingen. Een onderzoeksmissie van de VN-Mensenrechtenraad spreekt van misdaden tegen de menselijkheid.

Als vluchtelingen de Libische hel proberen te ontsnappen worden ze op de Middellandse Zee met hulp van EU-grensbewakingsagentschap Frontex onderschept door de zogenaamde Libische kustwacht en direct in Libische detentiecentra gevangen gezet.

De Libische regering en diverse milities krijgen geld, wapens en materieel van de EU en EU-lidstaten om vluchtelingen tegen te houden. Nederland stelt o.a. een marineschip ter beschikking voor het trainen van de Libische kustwacht.

De petitie wordt in de week na 18 december aan de regering en parlement overhandigd.

Teken de petitie hier: https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/nederlandse_regering_evacueer_vluchtelingen_uit_libie/†- en sluit je aan bij het protest op de Dam!

Alarm Phone Nederland
All Included
ASKV
MiGreat
Sea Watch Nederland
SeebrŁcke/Zeebrug
Soedanese Vluchtelingenorganisatie
Stop the War on Migrants
Stop Wapenhandel
Vrouwen Tegen Uitzetting

Bron: Stop Wapenhandel