Vredesduif met olijftak in snavel.

Militarisme in opmars

15-11-2016 De Duitse minister van defensie Ursula Von der Leyen schreef in een opiniestuk dat een Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid nodig is dat zich concentreert op het stabiliseren van Afrika en het Midden-Oosten om er zo voor te zorgen dat er minder vluchtelingen naar Europa trekken.

 

Dat betekent dat Europa meer verantwoordelijkheid moet nemen en de defensiebudgetten moet optrekken, aldus de Europese politieke en militaire elite, daarin gretig gesteund door de oorlogsindustrie.

 

Als antwoord op ontwikkelings- en milieuproblemen moeten we niet langer denken aan een eerlijk handels- en landbouwbeleid, klimaatmaatregelen, maar moeten we ons bewapenen.

 

Het antwoord op de vluchtelingencrisis is volgens het militair establishment meer militaire uitgaven en dus meer oorlogen.

 

Militaristische propaganda van de bovenste plan, de kwaal als recept.

Weet je waarvoor al die wapens en legers echt dienen? Om onze toegang te verzekeren tot grondstoffen en het transport ervan te beveiligen, zoals in Irak, Afghanistan, Libië en Syrië.

 

De meeste vluchtelingen komen uit de gebieden waar we oorlog voeren of aanwakkeren. Geen Iraakse vluchtelingen zonder de Golfoorlog, geen Afghaanse vluchtelingen zonder de NAVO-oorlog daar. Zo eenvoudig is dat.

 

Maar net als in WO I strooit men de mensen zand in de ogen. Men doet geloven dat oorlogen noodzakelijk zijn, dat het gaat om onze veiligheid terwijl net het tegendeel waar is. Aan oorlog hangt een enorme menselijke en economische kost. De oorlog tegen terreur wekt de terreur. Zogenaamde stabiliseringsoorlogen zorgen net voor de destabilisering. Het is de gewone mensen die het gelag betaalt, terwijl een klein elitair oorlogsprofitariaat van oliemulti's, reconstructiebedrijven, wapenindustrie, er dikke winsten uit puurt.

 

Ontleend aan het blog van Ludo De Brabander, Vrede zvw

 

Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 België licentie

Bron: De Wereld Morgen