Vredesduif met olijftak in snavel.

VS lanceren Minuteman III

4-6-2024 Het Amerikaanse Air Force Global Strike Command heeft bekend gemaakt dat het een intercontinentale Minuteman III heeft gelanceerd. 'De Minuteman III-testlancering toont aan dat de Amerikaanse kernmacht klaar is voor een veilige, effectieve afschrikking', zegt AFGSC. De Minuteman kan Rusland in een paar minuten bereiken. En kan een 20 keer krachtigere kernkop vervoeren dan de atoombom op Hiroshima.

 

Lancering Minuteman III
'Een gezamenlijk team van Air Force Global Strike Command Airmen, ondersteund door Space Force Guardians, lanceerde op 4 juni om 12:56 uur Pacific Time een ongewapende Minuteman III intercontinentale ballistische raket uitgerust met één terugkeerraket vanaf Vandenberg Space Force Base, Californië', schrijft Air Force Global Strike Command op zijn website.

 

'In een oogwenk reageren'
'Onze nucleaire missie is de basis van de defensie en de internationale veiligheid van ons land', zegt generaal Thomas A. Bussiere, commandant van het Air Force Global Strike Command. 'Als onderdeel van die missie zorgt onze ICBM-strijdmacht 24/7 voor strategische afschrikking en staat ze klaar om in een oogwenk te reageren als de meest responsieve tak van onze nucleaire macht. Onze testlanceringen demonstreren en bevestigen onze bereidheid om een veilig, beveiligd, effectief en geloofwaardig mondiaal gevechtsvermogen te leveren.'

 

'Voortdurend alert, 24/7/365'
'De Amerikaanse nucleaire macht is de hoeksteen van de veiligheid voor onze bondgenoten en partners over de hele wereld', aldus kolonel Chris Cruise, commandant van de 377e Test- en Evaluatiegroep. 'De testlancering van vandaag is slechts één voorbeeld van hoe de InterContinental Ballistic Missiles (ICBM's) van ons land, en de professionele piloten die ze onderhouden en bedienen, de gereedheid en betrouwbaarheid van het wapensysteem demonstreren. Het toont onze toewijding aan afschrikking, terwijl we voortdurend alert zijn, 24/7/365.'

 

Oekraïne vernietigt twee Russische militaire langeafstandsradars
De afgelopen twee weken hebben Oekraïense drones twee Russische militaire langeafstandsradars vernietigd, meldt het Amerikaanse persbureau Reuters. Het gaat om de 'Voronezh M'-radar bij de Russische stad Orsk in de regio Orenburg en de 'Voronezh DM'-radar in de regio Krasnodar.

 

Reuters: 'Thord Are Iversen, een onafhankelijke defensieanalist en voormalig officier van de Noorse marine, zei dat de radars deel uitmaakten van het Russische waarschuwingssysteem voor internationale ballistische raketten. Hun voornaamste functie, zo vertelde hij aan Reuters, was het detecteren en volgen van intercontinentale ballistische raketten en het bepalen of Rusland wordt aangevallen met nucleaire kernraketten.'

 

Escalatie zonder grenzen?
Minder dan een maand geleden zei de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland ging oefenen met tactische kernwapens aan de grens met Oekraïne. Hij zei dat als reactie op de dreiging van de Franse president Emmanuel Macron met de inzet van NAVO-soldaten in Oekraïne. En de toestemming aan Oekraïne van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron om Rusland aan te vallen met Britse raketten. Zie het bericht 'Rusland oefent met tactische kernwapens. Wanneer stopt de escalatie in Oekraïne? Of stopt die niet?' in VredesNieuws.

 

En nu oefenen de VS met de intercontinentale ballistische kernraket Minuteman III. Terwijl Oekraïne zojuist twee Russische militaire langeafstandsradars heeft vernietigd, die Rusland moeten waarschuwen tegen diezelfde Minuteman III.

 

'Stay away from the cliff'
'Something can always go wrong. Stay away from the cliff. Stay away from the cliff!', zei Jeffrey Sachs in de laatste minuten van zijn interview met Tucker Carlson, waarover VredesNieuws vorige week berichtte. Hij verwees naar de Cubacrisis in 1962, toen de wereld aan de rand van een nucleair Armageddon stond en daaraan op het nippertje ontsnapte. Bekijk het interview hier.

 

Bron: Air Force Global Strike Command