Vredesduif met olijftak in snavel.

Brand Moria

9-9-2020 Na jarenlange waarschuwingen van allerlei instanties, waaronder ons team Aegean Migrant Solidarity, heeft zich een ramp voltrokken op Lesbos.

 

Het jarenlang door overbevolking, en recent door Covid-19 geteisterde kamp Moria is grotendeels verwoest door brand. Een ramp weliswaar, met verschrikkelijke gevolgen, maar de vraag was niet of, maar wanneer het finaal mis zou gaan in Moria.

 

Moria ligt op Lesbos maar is het resultaat van jarenlang restrictief Europees beleid, versterkt door de Turkije-deal. Jarenlang is de bevolking in en rond Moria alleen maar toegenomen, maar de faciliteiten groeiden niet mee. Er was van alles te weinig, van voedsel tot medische voorzieningen, van juridische bijstand tot een evacuatieplan.

 

Europa beloofde na asielprocedures mensen over te nemen maar keek zwijgend toe terwijl procedures amper van de grond kwamen en mensen letterlijk vast kwamen te zitten in het kamp. In Nederland is zelfs het opnemen van 500 kinderen blijkbaar zo controversieel dat de kinderen die hier hadden kunnen zijn, hadden moeten zijn, nu ook deze traumatische gebeurtenis hebben doorgemaakt. Laten we hopen dat zij het allen hebben overleefd.

 

Hoewel de vlammen zijn gedoofd, woekert het vuur dat aan de basis ligt van deze situatie nog steeds. Griekse politici suggereerden nog tijdens de brand dat migranten deze zelf hadden aangestoken in een poging om het kamp te mogen verlaten en stoken hiermee de lokale bevolking nog meer tegen hen op. De Griekse regering heeft gereageerd door de noodtoestand uit te roepen voor de komende vier maanden, en ordetroepen te sturen om te voorkomen dat de migranten hun toevlucht zoeken in de hoofdstad Mytilene. Medische faciliteiten of humanitaire hulp verzorgt de regering niet, daarvoor zijn de migranten afhankelijk van kleine lokale groepen zoals Lesbos solidarity.

 

Laat deze ramp een keerpunt zijn. Laat de Europese regeringen, waaronder de Nederlandse, inzien dat Moria nooit menswaardig was. Er zijn 27 Europese staten, 13.000 migranten vastzetten op de postzegel Lesbos is inhumaan, 482 mensen opnemen in iedere lidstaat is niet alleen haalbaar, het is onze morele plicht. Vele organisaties en particulieren in Nederland zijn van harte bereid hier aan mee te werken, de Nederlandse staat is aan zet haar tegenwerking te staken.

Christian Peacemaker Teams - Nederland