Vredesduif met olijftak in snavel.

Massamoorden op Palestijnen

14-12-2021 Historisch onderzoek van de IsraŽlische krant Haaretz en het Akevot Institute for Israeli-Palestinian Conflict Research heeft nieuw licht geworpen op de moordpartijen op Palestijnen tijdens de oorlog van 1948 bij de oprichting van de staat IsraŽl. IsraŽlische strijdgroepen vermoordden toen honderden Palestijnen en verdreven 750 duizend Palestijnen (bijna 60 procent van de bevolking).

 

Deze gebeurtenissen staan onder Palestijnen bekend als de Nakba, de Catastrofe,

Uit het onderzoek blijkt dat prominente IsraŽlische leiders in 1948 al 'wisten van de bloedige gebeurtenissen die gepaard gingen met de verovering van de Arabische dorpen'. Ook onthult het onderzoek details over drie voorheen onbekende bloedbaden - in de dorpen Reineh, Meron en al-Burj - evenals nieuwe informatie over de moord op tientallen Arabische gevangenen in Hula, Libanon.

Haaretz en het Akevot Institute baseerden hun onderzoek op brieven van soldaten, niet eerder gepubliceerde memoires en dagboeken, notulen van vergaderingen van politieke partijen en andere historische documenten. Door gebruik te maken van dergelijke bronnen wisten de onderzoekers een beter beeld te schetsen van het opereren van de IsraŽlische strijdgroepen in 1948. OfficiŽle militaire en overheidsrapporten zijn voor het grootste deel nog altijd geheim.

Bron: The Rights Forum