Vredesduif met olijftak in snavel.

NAVO: oefenen en onderhandelen

19-1-2024 Volgende week begint Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds 1988. 90.000 militairen, 50 schepen, 80 vliegtuigen en 1.100 gevechtsvoertuigen oefenen tot mei een oorlog met Rusland in de Baltische staten en Polen. Maar er is ook goed nieuws: het Militair Comité van de NAVO wil met Rusland praten over 'een duurzame, onderhandelde oplossing' voor de oorlog in Oekraïne.

 

NATO Military Committee in Chiefs of Defence session, Brussels, 17-18 January 2024
Deze week vergaderde het Militair Comité van de NAVO in Brussel. Het Militair Comité bereidde zich voor op een oorlog met Rusland. En kondigde de start van NAVO-oefening Steadfast Defender aan, de grootste oefening sinds het einde van de Koude Oorlog, volgens Reuters.

 

Goed nieuws: Militair Comité wil onderhandelen met Rusland over Oekraïne
De militairen hebben ook gesproken over de oorlog in Oekraïne. 'Alle militaire leiders rond de tafel bevestigden hun sterke inzet om onze Oekraïense broers en zussen te helpen zichzelf te verdedigen' zei Admiraal Rob Bauer tijdens de afsluitende persconferentie.

 

'Duurzame, onderhandelde oplossing'
Maar uiteindelijk is er geen militaire oplossing voor deze oorlog, stelt het Militair Comité van de NAVO vast. Een oplossing moet komen aan de onderhandelingstafel: 'De enige manier om tot een duurzame, onderhandelde oplossing te komen, is door de Oekraïense positie op het slagveld te versterken', zei Rob Bauer.

 

Honderdduizenden doden en gewonden
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de NAVO heeft inmiddels honderdduizenden doden en gewonden gekost aan beide kanten. Alleen politieke onderhandelingen kunnen de verschrikkingen van de oorlog stoppen, weten ook de strategen van het Militair Comité van de NAVO. Maar de NAVO wil eerst 'de Oekraïense positie op het slagveld versterken'. Vermoedelijk wil ook Rusland eerst de Russische positie op het slagveld versterken. Hoeveel doden en gewonden hebben we nog nodig voordat we gaan onderhandelen?

Bron: Reuters en NAVO