Vredesduif met olijftak in snavel.

Dreigende taal NAVO-generaals

30-1-2024 In koor roepen Zweedse, Belgische en Nederlandse generaals dat we ons moeten voorbereiden op een oorlog met Rusland. Verschillende politici zeggen het hen na. En vragen om meer geld voor wapens. Want Rusland verhoogt zijn militaire uitgaven tot Ä 100 miljard, 6% van het BBP. Dat is heel veel. Maar wacht even. De Amerikaanse militaire uitgaven zijn 10 keer hoger. En de West-Europese 3,5 keer hoger.

 

Waarom verzinnen NAVO-generaal oorlogssprookjes?
NAVO-generaals buitelen over elkaar heen met verhalen over oorlog met Rusland en de noodzaak van een oorlogseconomie. Zij vinden een gewillig oor bij verschillende politici, die de verhalen van de generaals klakkeloos navertellen. Moeten we ons zorgen maken over een Russische militaire dreiging?

Militaire uitgaven
Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) is een onafhankelijk internationaal instituut dat onderzoek doet naar conflicten, bewapening, wapenbeheersing en ontwapening. In hun Military Expenditure Database kun je zien hoe hoog de militaire uitgaven van landen zijn. In het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, 2022, zijn de Russische militaire uitgaven 86 miljard dollar. De Amerikaanse militaire uitgaven zijn in dat jaar 876 miljard dollar. Tien keer zo hoog. En de militaire uitgaven van alle West-Europese landen bij elkaar zijn in 2022 304 miljard dollar. Drie en een half keer zo hoog als de Russische.

Wapenproductie
Het SIPRI verzamelt ook cijfers over wapenproductie. De 100 grootste wapenproducenten produceerden in 2021 voor 592 miljard dollar aan wapens. In deze lijst zitten 40 Amerikaanse bedrijven die bij elkaar voor 299 miljard dollar aan wapens maakten. Meer dan de helft van de totale wereldproductie. De Verenigde Staten zijn ook verreweg de grootste wapenexporteur wereldwijd met een marktaandeel van 40%. Rusland is tweede met een marktaandeel van 16%. In de top 10 van wapenexporteurs staan naast de Verenigde Staten en Rusland vijf West-Europese landen (Frankrijk, Duitsland, ItaliŽ, Verenigd Koninkrijk en Spanje) met een gezamenlijk marktaandeel van 25%. Nederland staat op plek 12.

Geen gebrek aan geld en wapens
Aan wapens en militaire uitgaven geen gebrek in de NAVO. Rusland kan niet in onze schaduw staan. Waarom dan al die oproepen van NAVO-generaals en Westerse politici om hogere militaire uitgaven en grotere wapenproductie? Om het optuigen van een oorlogseconomie? Om het opnieuw invoeren van de dienstplicht?

Waarom?

Bron: SIPRI