Vredesduif met olijftak in snavel.

Nicaraguaanse ballingen

29-4-2020 Peace Brigades International is een nieuw begeleidingsproject gestart voor leden van Nicaraguaanse organisaties, sociale groeperingen en individuele mensenrechtenverdedigers die momenteel in Costa Rica in ballingschap leven, maar die nog wel banden hebben met Nicaraguaanse mensenrechtenbewegingen en die verwachten om terug te keren zodra de omstandigheden dat toelaten.

 

Het project heeft als doel om Nicaraguanen te begeleiden die zich genoodzaakt hebben gezien om hun land te verlaten vanwege het toegenomen politieke geweld, maar die nog wel banden hebben met Nicaraguaanse mensenrechtenbewegingen en die verwachten om terug te keren zodra de omstandigheden dat toelaten.

Dit is een nieuw en tijdelijk project dat als hulpmiddel bedoeld is voor de mensenrechtenverdedigers om te kunnen werken aan strategieŽn ter versterking en ter bescherming van de organisaties en gemeenschappen, gericht op peacebuilding en met een psychosociale en aan gender gerelateerde invalshoek.

Het project wil de impact van gedwongen verhuizing op de mentale gezondheid ter sprake brengen. Daarnaast wil het de ontwikkeling van netwerken bevorderen evenals het onderlinge vertrouwen tussen de mensenrechtenverdedigers. Samen met de workshops op het gebied van bescherming en veiligheid hoopt PBI dat deze aanpak de gemeenschap helpt om actief te blijven en dat de mensenrechtenverdedigers de schendingen van mensenrechten in Nicaragua blijven aankaarten, ondanks dat ze zich buiten de Nicaraguaanse grenzen bevinden.

Meer info over dit project

Bron: Peace Brigades International